Direct naar artikelinhoud

India lanceert eerste satelliet voor gps-systeem

India heeft met succes een eerste kunstmaan voor een eigen, regionaal, satellietnavigatiesysteem gelanceerd, zo was rechtstreeks op de website van het Indiase ruimtevaartbureau ISRO te volgen. De 1,38 ton wegende IRNSS-1A is de eerste van een constellatie van uiteindelijk zeven satellieten voor een autonoom satellietnavigatiesysteem om beter aan plaatsbepaling te kunnen doen in het land en naburige regio's. Er zijn reeds meerdere satellietnavigatiesystemen in de wereld, met op het kop het Amerikaanse gps.

Top Vaticaanse bank stapt op in schandaalsfeer

Directeur-generaal Paolo Cipriani van het Instituut voor Religieuze Werken (IRW), alias de bank van het Vaticaan, en zijn adjunct Massimo Tulli, hebben hun ontslag aangeboden. Cipriani en Tulli hebben beslist dat hun ontslag het beste voor de Vaticaanse bank is, zo luidde het officieel. Enkele schandalen hebben de reputatie van het Instituut bezoedeld, in het bijzonder het faillissement van de Banco Ambrosiano in 1982. Vorige vrijdag werd een hooggeplaatste geestelijke opgepakt.

Nieuwe regering Australië is heel 'vrouwelijk'

De nieuwe Australische premier, Kevin Rudd, heeft zijn regeringsploeg voorgesteld. Het dertig koppen tellende team telt elf vrouwen. Rudd hoopt met die équipe kort voor de verkiezingen, ten laatste in november, het roer alsnog om te gooien: in de peilingen doet zijn Labor-partij het slecht. De 55-jarige Rudd bracht vorige woensdag zijn voorganger Julia Gillard via een paleisrevolutie bij Labor ten val. Drie jaar geleden werd Rudd op onzachte wijze door Gillard als regeringsleider vervangen.

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag Bagdad

Bij een zelfmoordaanslag op een sjiitische moskee in Irak zijn maandag zeker 22 doden gevallen. Dit heeft de politie van het Arabische land laten weten. Het incident gebeurde in de stad Muqdadiya, zo'n 80 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bagdad. De dader blies zichzelf in de moskee op. Irak is jaren het toneel van sektarisch geweld tussen soennitische en sjiitische moslims. Dat is de laatste maanden sterk toegenomen. De afgelopen dagen waren er verschillende dodelijke aanslagen.