Direct naar artikelinhoud

Wayne's World

Ondanks de weelde aan fris materiaal van jonge jazzmuzikanten was 2013 het jaar van een oude knar. Wayne Shorter schoot in februari raak met Without a Net en bevestigde in november op tournee. Toch zijn er nog mensen die zijn muziek haten.

Het was werkelijk indrukwekkend hoe de tachtigjarige Wayne Shorter op 11 november een volle Roma meesleepte in een intense trip van anderhalf uur. Het concert was om meerdere redenen een krachttoer. De Roma was erin geslaagd om maar liefst 1.200 zielen naar Borgerhout te lokken, naar jazznormen een duizelingwekkend aantal. Onder hen veel muzikanten, voor wie Wayne vandaag meer dan ooit een referentie is. In de jaren 90 was hij wat weggedeemsterd, maar dat heeft hij ruimschoots goedgemaakt met zijn akoestisch kwartet met Danilo Perez (piano), John Patitucci (bas) en Brian Blade (drums).

Het concert was ook voor het publiek een krachttoer want Shorter deelde geen goedkope geschenken uit, hij liet zelfs nauwelijks een herkenbare melodie horen. Shorter heeft in zijn carrière genoeg onsterfelijke songs geschreven, maar geen haar op zijn hoofd denkt eraan om daarmee snel te scoren. De aanwezigen luisterden ademloos toe, deels geholpen door het houvast dat het strakke spel van drummer Brian Blade bood. Toch hebben ze alle hoeken van de ruimte gezien, alsof niet alleen de muzikanten maar ook de toehoorders het 'zonder vangnet' moesten doen.

Enkele dagen na dat concert gaf hetzelfde kwartet een nog ambitieuzer optreden met het BBC Concert Orchestra in Londen. Hoe goed dat was kunnen we nu nagaan, want BBC Radio 3 zendt zaterdag en maandag hoogtepunten uit en de programma's zijn daarna een week lang op internetradio te beluisteren. John Fordham van The Guardian was overtuigd: "Een jazzmusicus laat zich gevaarlijk gemakkelijk temmen wanneer hij een klassiek orkest in de armen sluit. Het trucje om het toch te doen werken bestaat er wellicht in het klassieke orkest rijkelijk met jazz te voeden, eerder dan de jazz kapot te smoezelen. Dat is wat de nog steeds geïnspireerde Wayne Shorter met veel aplomb klaarspeelde."

Toch is niet iedereen overtuigd. Begin dit jaar schreef ene Alex Hoffman, zelf tenorsaxofonist, het statement 'F*@! Wayne Shorter' op Facebook. Hij kreeg zowat de hele jazzwereld op zijn dak. In een tegelijk moedig en aandoenlijk video-interview legde hij uit wat hij bedoelde: de muzikale keuzes van Shorter zijn af te keuren omdat ze niet op logica gebaseerd zijn. Wayne zei het in de sixties al tegen Toots: "You gotta take chances, man."

Wayne Shorter Quartet & BBC Concert Orchestra, live in de Barbican, Londen (BBC Radio 3 - Jazz Line Up en Jazz on 3).