Direct naar artikelinhoud

Ploegmaat Lampard: 'Hazard toont dezelfde flitsen als Zola destijds'

Daar is ze weer: de vergelijking tussen Eden Hazard en Gianfranco Zola, de grootste artiest ooit in een shirt van Chelsea. Roberto di Matteo, de intussen ontslagen trainer, maakte al eens die vergelijking. Frank Lampard doet dat over: 'De wereld ligt aan Hazards voeten. Zoals bij Zola.'

Sommigen zullen het heiligschennis vinden. En toch riep Hazards knappe doelpunt zondag tegen West Ham op Stamford Bridge herinneringen op aan Gianfranco Zola, 'Mister Chelsea'. Die kleine gestalte, krachtige beentjes, tweevoetigheid, hakjes, verfijnde passing, versnelling, dribbel, schijnbeweging en vervolgens dat perfecte schot met de mindere linker: dat was Zola, anno 2013.

Ook Frank Lampard, clubicoon en invloedrijk middenvelder, moest terugdenken aan de Italiaanse tovenaar, begin jaren 2000 twee jaar zijn ploegmaat. "Velen vergeten dat Hazard nog altijd maar 22 is", zei Lampard. "De wereld ligt aan zijn voeten, maar ik denk dat hij die druk aankan. Hij is zó goed. Eden is een rustige jongen. Hij trekt zich niet te veel zaken aan en dat zie je in zijn spel. Hij is bijzonder snel en wendbaar, zoals alle goeie aanvallende spelers. Zoals Zola dat zijn hele carrière deed, toont Eden diezelfde flitsen nu op jonge leeftijd. Hij laat zien dat hij alles heeft om een van de beste spelers ter wereld te worden. Het is een absoluut genot om met zo iemand samen te spelen."

Lampard is niet de eerste die gelijkenissen ziet tussen Hazard en Zola. De tabloids legden Roberto Di Matteo, in augustus nog manager van Chelsea, de vergelijking in de mond na het fantastische debuut van de Rode Duivel. "Je kan spelers moeilijk vergelijken", zei Di Matteo, ex-ploegmaat van Zola bij Chelsea, toen. "Zola was een geweldig talent, een artiest. Eden heeft ook het potentieel

om een artiest te

worden, maar na één wedstrijd is te vroeg om te oordelen."

Zo denkt Hazard, die niet van vergelijkingen houdt, daar ook over. "Mijn carrière staat nog maar in zijn kinderschoenen als je die naast al die grote spelers legt", zei hij onlangs. Een verstandig antwoord: voorlopig gaat de vergelijking ook niet op. Zola, die destijds bij Napoli alles leerde van Diego Maradona, blonk op zijn oude dag maar liefst zeven seizoenen uit bij Chelsea. Hazard heeft zijn eerste nog niet afgemaakt.

Het laatste woord is voor Zola zelf. "Ik hoop dat Hazard even succesvol kan worden als ik, misschien zelfs nóg succesvoller", aldus Zola - nu trainer van Watford - enkele maanden geleden.