Direct naar artikelinhoud

'Historisch pact' tussen ex-vijanden Servië en Kosovo

Servië heeft met zijn afvallige provincie Kosovo een akkoord bereikt over een oplossing van hun problemen. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, sprak van een 'historisch akkoord'.

De deal is onder meer belangrijk omdat hij de weg vrij maakt voor Servië om tot de Europese Unie toe te kunnen treden. De EU wil dat Servië problemen met Kosovo oplost voordat onderhandelingen over toetreding kunnen beginnen. Servië heeft de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo nooit erkend. Ook zijn er problemen met de rechten van de Servische minderheid in Kosovo.

Het akkoord bestaat uit vijftien punten. Over dertien daarvan was eerder al overeenstemming bereikt. De overblijvende twee punten hadden betrekking op de Kosovaarse politie in overwegend Servische gemeenten en op Kosovo's lidmaatschap van internationale organisaties. Dit laatste had Servië tot nog toe door intensieve diplomatieke actie weten tegen te houden.

De Servische gemeenten in Kosovo mogen volgens het akkoord regionale politiecommandanten aanstellen. Vier gemeenten in het opstandige, in meerderheid door Serviërs bewoonde, noorden van Kosovo mogen daarnaast ook een lokale commandant kiezen.

Het akkoord is door de premiers van beide landen onder supervisie van EU-buitenlandcoördinator Catharine Ashton bereikt. Het moet nog door de parlementen van beide landen worden goedgekeurd.

De secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, feliciteerde beide partijen. "Ik ben erg blij dat de NAVO heeft bijgedragen aan de totstandkoming van een historische overeenkomst." Hij voegde eraan toe dat de NAVO voor de veiligheid zal blijven zorgen. De NAVO kwam in 1999 in actie toen president Slobodan Milosevic van Joegoslavië zijn troepen afstuurde op de etnisch-Albanese bevolking van de autonome provincie Kosovo.