Direct naar artikelinhoud

Waarom kreeg Matteo Simoni geen Ensor?

Het Filmfestival van Oostende sloot dit weekend af met het Gala van de Ensors. Dit jaar ging het tussen dertien Vlaamse films, en Stijn Coninx' Marina kwam als grote winnaar uit de bus. Vreemd genoeg ging steracteur Matteo Simoni zonder beeldje naar huis. Kurt Vandemaele

Het evenement in het Oostendse Kursaal wordt jaarlijks groter en doordat het aantal Vlaamse films almaar toeneemt, is er ook echt een competitie. Al blijven velen - Stijn Coninx voorop - het jammer vinden dat er geen nationale filmprijzen mogelijk zijn in ons land. Marina kwam als grote winnaar uit het Gala met vijf Ensors. Flying Home van Dominique Deruddere werd eervol tweede met vier Ensors. Andere favorieten, zoals Het vonnis van Jan Verheyen en De behandeling van Hans Herbots, konden maar weinig van hun vele nominaties verzilveren.

Voor producent Peter Bouckaert van Eyeworks kon het feestje niet stuk, niet alleen omdat zijn firma de uitreikingsceremonie mocht inblikken voor Prime Telenet, dat de show rechtstreeks uitzond. Hij is ook, en vooral, de producent van zowel Marina, Het vonnis als De behandeling, en ook nog eens coproducent van Deux jours, une nuit van de gebroeders Dardenne. Bouckaert mocht in Oostende trouwens samen met Luc Dardenne de prijs voor de beste coproductie ophalen.

Voor Stijn Coninx moet het toen even tandenknarsen geweest zijn. Coninx zag Marina nog het onderspit delven voor de film van de gebroeders Dardenne toen de Oscarcommissie besliste om niet zijn film, maar die van de Dardennes als Belgische inzending in te sturen voor een Oscarnominatie.

"Enorm ontgoocheld was ik", geeft Stijn Coninx toe, "ook al ben ik de eerste om toe te geven dat de Dardennes daar helemaal op hun plaats zijn. Alleen dacht ik met Marina een goeie kans te maken. Er is tegenwoordig een adviescommissie in Los Angeles die vooraf vier Belgische films bekijkt die voor inzending in aanmerking komen, en hun advies was dat Marina moest gaan."

De ontgoocheling kon hij zaterdag dus wegspoelen. Want Marina kreeg niet alleen de prijs voor de beste film, het beste scenario - Coninx schreef het verhaal met Rik D'hiet - en de beste regie, ook de Enors voor beste art-direction (Hubert Pouille) en beste kostuums (Catherine Marchand) waren voor de Limburgse regisseur. Daarbovenop kreeg Marina ook nog The Industry Award en de publieksprijs.

Verrassend genoeg werd hoofdrolspeler Matteo Simoni niet bekroond. De prijs voor beste acteur was voor Koen De Bouw. Hij kon die zelf niet afhalen, want zat op de set van Winnipeg, de nieuwe van Geoffrey Enthoven. Niemand in de zaal die De Bouw de prijs niet gunde, maar de bravourevertolking van Matteo Simoni sprong misschien nog iets meer in het oog.

Groot voorbeeld

Simoni gaf toe dat hij ontgoocheld was, "maar we gaan wel naar huis met de prijs voor de beste film en daarmee is de pijn toch een flink stuk verzacht", zei hij. "Ik vind het ook wel terecht dat Koen wint. Ik ben ooit beginnen spelen omdat ik hem aan het werk zag in Wittekerke. Hij was altijd mijn grote voorbeeld. En ik heb nog tijd, hè, ik ben nog maar 27."

Charlotte De Bruyne is pas 24 en heeft al twee Ensors in haar bezit. Vorig jaar won ze de prijs voor het beste debuut voor haar rol in Little Black Spiders van Patrice Toye, dit jaar mocht ze de Ensor voor de beste actrice mee naar huis nemen voor haar rol in Flying Home. Ook de beste vrouwelijke bijrol was voor een vertolking in dezelfde film, voor de 68-jarige Viviane De Muynck.