Direct naar artikelinhoud

Fitch dreigt met ratingverlaging

De kans is groot dat het ratingagentschap Fitch eind deze maand een hap neemt uit de kredietwaardigheid van België. Dat valt af te leiden uit wat Ed Parker, een topman van het ratingbureau, gisteren zei. "De evaluatie van de kredietwaardigheid van zes lidstaten van de eurozone resulteert eind deze maand zeer waarschijnlijk in een verlaging van de rating met een of twee trapjes."

Het agentschap plaatste de vooruitzichten voor zes eurolidstaten (België, Spanje, Slovenië, Italië, Ierland en Cyprus) op 16 december vorig jaar op negatief. Dat betekent dat de kans op een ratingknip in een periode van twee jaar meer dan 50 procent bedraagt.

Fitch gaf destijds aan dat de eurolanden een verlies aan kredietwaardigheid dreigden te incasseren als de eurozone er niet in slaagde een omvangrijke oplossing voor de Europese schuldencrisis uit te werken.

België krijgt momenteel nog een AA+ van Fitch. Daarmee staat ons land bij het Frans-Amerikaanse agentschap nog een trapje hoger dan bij collega's Standard & Poor's en Moody's. Fitch zou met andere woorden een inhaalbeweging doen tegenover de concurrenten als het de kredietwaardigheid van België een trapje verlaagt.

Vorige week vrijdag ontsnapte ons land nog aan een nieuwe ratingknip door S&P. Het was bij de zes eurolidstaten die ondanks een negatieve outlook de hakbijl ontliepen. Negen andere eurolanden belandden wel op het kapblok. Vooral het Franse AAA-verlies sprong in het oog.