Direct naar artikelinhoud

Kevin Borlée strandt op zucht van nieuw Belgisch record

Met 48 dagen te gaan voor het WK atletiek, zitten de broers Borlée helemaal op schema. Jonathan schitterde vrijdag al op de Diamond League in Parijs door vice-olympische kampioen Jeremy Wariner het nakijken te geven en Kevin Borlée deed zaterdag nog beter door in Madrid zijn persoonlijk record te verpulveren (44.74). Ze zijn de snelste Europeanen op de 400m van het seizoen en ze zijn al zeker van een olympisch ticket.

Jonathan Borlée was vrijdag uitgelaten in Parijs. 45.05, met die tijd kon hij onder de mensen komen, vooral omdat hij in het Stade de France voor het eerst in zijn carrière sneller was dan vice-olympisch kampioen Jeremy Wariner. En er is nog ruimte voor progressie, constateerde hij. Zijn reactietijd was slecht en in de slotmeters was zijn benzinetank leeg. Het leek zijn broer Kevin te inspireren want die knalde zaterdag op een meeting in Madrid naar 44.74. Met die tijd is hij niet alleen de snelste Europeaan op de 400m dit seizoen, hij spurtte ook zijn persoonlijk record (44.88) aan flarden, en dat dateert toch al van de Spelen van 2008 in Peking. Hij bleef bovendien slechts drie honderdsten boven het Belgische record (44.71) dat op naam van Jonathan staat. "Maar daar ben ik niet ontgoocheld over", grijnsde de Europese kampioen. "Het zal niet lang duren voor Jo dat record zelf verbetert."

"Het was niet altijd eenvoudig, maar ik heb hen toch kunnen overtuigen om geduldig te zijn", zegt vader en trainer Jacques Borlée. "Om niet te twijfelen aan hun voorbereiding. Ze zullen fysiek op punt staan op het WK. Het heeft geen nut om toptijden te lopen in juni, als het WK pas twee maanden later is."