Direct naar artikelinhoud

Vlaamse overheid komt met nieuwe financiering voor regionale omroepen

BRUSSEL

De tien regionale omroepen zullen voortaan een vijfjarige samen-werkingsovereenkomst met de Vlaamse overheid sluiten. Die vervangt de jaarlijkse projectsubsidies. Minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) wil op die manier de toekomst van de omroepen verzekeren.

De maatregel komt er na een onderzoek waaruit bleek dat de Vlaamse regionale omroepen kampen met een dalend bereik en terugvallende commerciële inkomsten. De omroepen zeggen dat hun inkomsten in 2010 met 15 procent gedaald zijn. Bovendien dreigen ze minder geld van Telenet te ontvangen. Nu krijgen ze 1,59 euro aan auteursrechten per abonnee, maar Telenet wil daarin knippen.

Om de regionale omroepen opnieuw wat perspectief te geven, wil Lieten hen op een structurele manier ondersteunen. In plaats van hen ieder jaar te laten aankloppen voor subsidies, zal Lieten vanaf eind dit jaar met vijfjaarlijkse samenwerkingsovereenkomsten werken. In die contracten zullen doelstellingen en performantiemaatstaven opgenomen worden. Zo zullen ze een bepaald bereik moeten halen. In ruil zullen ze minimaal evenveel geld krijgen als nu. Daarnaast zal Lieten ook kijken hoe de omroepen extra geld kunnen krijgen uit de pot van de overheidscommunicatie.