Direct naar artikelinhoud

Alle teugels los

Een serie over een paard(achtige) die in de jaren 90 een razend populaire acteur was en nu zijn lege bestaan probeert te vullen. Een van de pot gerukt verhaal? Toch niet voor Netflix dat net het tweede seizoen van BoJack Horseman integraal online zette.

Animatie voor volwassenen blijft een moeilijk genre. Natuurlijk, er zijn The Simpsons of South Park. Toch blijven velen - onterecht? - sceptisch. Misschien vinden zij de tekenstijl te kinderlijk. Iets wat van BoJack Horseman niet gezegd kan worden. De eerder slordige en vaak zwartgallige tekenfilmreeks gaat haar tweede seizoen in. En de kijkers volgen exponentieel.

BoJack Horseman gaat over de gelijknamige paardachtige. Een figuur die lijkt op een hengst maar zich verder beweegt en gedraagt als een mens. Een ietwat verzuurde mens. In de jaren 90 was hij een razend populaire acteur in de sitcom Horsin' Around. Hij speelde een alleenstaande vader met drie geadopteerde mensenkinderen, een knipoog naar Full House. Anno 2015 is Horseman vooral over het paard getild. (Vergeef ons de woordgrap, de reeks doet zelf niets anders.) Hij vult de leegte van zijn glamoureuze bestaan met drank, drugs en vrouwen.

"Het begint als een maffe, grappige tekenfilmserie, die steeds grimmiger wordt, waardoor deze aan het einde van het seizoen meer weg heeft van een live-action-dramedy", zegt maker en uitvoerend producent Raphael Bob-Waksberg. "Het leuke van de serie is dat de kijkers zich langzaam maar zeker steeds meer met de personages gaan identificeren. Je weet dat het getekende dieren zijn, en toch voel je je ermee verwant."

Geen grenzen

Maar naast een diep dramatische plot blijft BoJack Horseman in de eerste plaats een komische reeks, op elk niveau. Bob-Waksberg: "Voor sommige grappen moet je even pauzeren om eens goed naar de achtergrond te kijken. Dit is een serie die echt uitnodigt om meermaals opnieuw te kijken: je ziet de tweede keer dingen die je de eerste keer misschien hebt gemist en de derde keer zie je misschien weer iets anders."

Veel van die grappen zitten in de vage lijn tussen de mensen- en de dierenwereld. Want niet alleen BoJack is een halfdier. Zijn ex-vriendin en agent Princess Carolyn is een katachtige, zijn eeuwige rivaal Mr. Peanutbutter dan weer een menselijke hond.

"Raphael is zo inventief dat hij een wereld kan creëren waarin dieren en mensen naast elkaar leven alsof het heel normaal is", zegt Will Arnett, die de stem van BoJack Horseman inspreekt. "Daaraan kun je zien hoe grappig hij wel is. Het geweldige van animatie is dat je overal naartoe kunt en alles kunt doen. Er zijn geen grenzen. Met animatie heb je volledige vrijheid."

Verwarrend

Toch bedacht Bob-Waksberg bepaalde regels om deze gekke wereld onder controle te houden. "De basisregel voor de dierenfiguren is dat hun hoofden dierlijk zijn, de rest menselijke lichamen", zegt hij. "Maar de kenmerkende details van de dieren proberen we wel te integreren in het personage. Verder kunnen alle personages ook met elkaar naar bed gaan. Dat is nu eenmaal zo in deze wereld. We hebben er ons daar nooit zorgen om gemaakt."

In het tweede seizoen krijgt BoJack Horseman eindelijk de kans om zichzelf opnieuw te bewijzen als acteur. Maar het ligt niet in zijn aard om daar ook echt gelukkig van te worden. "Ik denk dat het verschil nu is dat BoJack heel erg zijn best doet om te veranderen en aan zichzelf te werken", zegt uitvoerend producent Noel Bright. "Deze BoJack hebben we nog niet eerder gezien en dat is nogal verwarrend voor de mensen om hem heen. Ze denken: 'Hoe kan het dat je vrolijk bent en aardig doet tegen Mr. Peanutbutter?'"

De vraag is alleen, hoe lang houdt hij dit vol. Want de fans van het eerste uur mogen gerust zijn. "Ze zullen zien dat we in dit tweede seizoen geen gas terugnemen", beloven de makers.

Alle 12 afleveringen van het tweede seizoen van BoJack Horseman staan nu op Netflix.