Direct naar artikelinhoud

850.000 Belgen zien verzekeringspremie stijgen

Ruim 850.000 gezinnen moeten meer betalen voor hun familiale verzekering. Reden: duurdere advocaten en rechters die steeds vaker hogere uitkeringen toewijzen.

De hond die de postbode iets te enthousiast verwelkomt, manlief die een ladder door het raam jaagt of de dochter die sms'end met haar fiets op de sportwagen van de buurman botst. De kosten van onnozele ongelukjes kunnen soms hoog oplopen. Daarom dekt het gros van de Belgische gezinnen zich in met een familiale verzekering. Vaak stijgt de premie lichtjes, omdat ook het gewone leven duurder wordt. Maar een aantal verzekeraars ziet zich genoodzaakt om een stevige verhoging door te voeren.

"Naast de gebruikelijke indexering hebben we onlangs een bijkomende tariefverhoging van 5,62 procent moeten doorvoeren", bevestigt Caroline Ghekiere van Argenta Bank en Verzekeringen. "Die verhoging is een gevolg van de invoering van btw (21 procent) op de erelonen van advocaten. Bij de invoering van de taks, in januari 2014, hebben wij er voor gekozen niet meteen de premie te verhogen. Jammer genoeg bleek uit de opvolging dat een verhoging noodzakelijk was."

Bij Ethias, dat de premie met 8,7 procent heeft verhoogd, valt hetzelfde te horen. "Vorig jaar hebben we zo'n 33 miljoen euro aan schade moeten uitbetalen in dossiers die onder de familiale verzekering vallen. Niet zelden kwamen daar hoge advocatenkosten bij kijken. Eén dossier heeft ons liefst 5 miljoen euro gekost", zegt woordvoerster Lieve Ketelslegers.

'Genereus'

Ook AG Insurance, de grootste verzekeraar van ons land, heeft de premie sinds begin dit jaar met zo'n 3 procent opgetrokken. "Wat ons betreft is dit vooral een gevolg van rechters die steeds hogere bedragen toekennen in dossiers met lichamelijk letsel", luidt het. "De uitkeringen liggen vaak hoger dan de index."

Rechters gebruiken een zogeheten 'indicatieve tabel'. Dat is een lijst van forfaitaire vergoedingen waarin verscheidene 'posten' zijn opgenomen, zoals graden van verwondingen of duur van arbeidsongeschiktheid. Hoe zwaarder de letsels en hoe jonger het slachtoffer, hoe hoger de vergoedingen. De lijst is een leidraad, maar een rechter bepaalt zelf het bedrag.

Bij AXA valt nog te horen dat zij de familiale verzekering in 2014 meteen hebben verhoogd met 6 tot 15 procent. "Afhankelijk van het type polis", luidt het. Klanten van deze verzekeraar zien hun premie niet opnieuw stijgen.

Een familiale verzekering kost gemakkelijk 62 à 88 euro.