Direct naar artikelinhoud

Michael Jackson Vallende neus, vallend kind, vallende ster

Een plastisch chirurg: 'Aan die neus is niks meer te doen. Hij kan er elk moment afvallen'

Brussel - Berlijn

Eigen berichtgeving

Nica Broucke

Het gaat helemaal niet goed met Michael Jackson (44). De verkoop van Invincible laat, de titel ten spijt, te wensen over. Dinsdag liet de ster tot grote verbijstering van zijn fans zijn geadopteerde baby Prince Michael II over het drie verdiepingen hoge balkon van zijn hotelkamer in Berlijn bungelen, en eerder deze week bevestigden foto's van een ongemaskerde Jackson wat velen al lang vermoedden: de neus van wacko jacko dreigt eraf te vallen. Wat is er aan de hand met Michael?

Jackson streek de voorbije week in Berlijn neer om er een lifetime Bambi (het Duitse equivalent van een oscar) voor zijn liefdadigheidswerk voor kinderen in ontvangst te nemen. Kwatongen beweren dat Jackson zichzelf heeft voorgedragen in de - voordien nooit eerder uitgereikte - categorie 'filantropie'.

De onderscheiding voor kindervriend Jackson is niet geheel koosjer: de ster werd er ooit van beschuldigd een tienjarige jongen te hebben aangerand. Maar ook met zijn eigen kinderen gaat Jackson op een op zijn zachtst gezegd weinig conventionele manier om, zo bleek dinsdag in Berlijn nog eens. 'Op verzoek van de fans' toonde de trotse vader zijn kinderen aan de meute die zich voor het hotel waar hij een suite betrok, had verzameld. Eerst hief hij zijn tweede kind op, de 4-jarige Paris, van wie het gezichtje onder een handdoek verborgen bleef. Papa Jackson balanceerde daarbij angstig dicht bij de rand van het balkon. Echt gevaarlijk werd het pas toen hij zijn jongste, geadopteerde en eveneens gesluierde baby Prince Michael II met slechts een hand vasthield en over de reling van het balkon liet bungelen. Even leek het er zelfs op dat de vader zijn kindje naar beneden zou gooien.

Het incident kreeg ruime aandacht in de pers. Kon een man die zo onvoorzichtig omspringt met zijn eigen kroost wel de prijs voor 'grote kindervriend' krijgen? En is Michael Jackson wel in staat om kinderen op te voeden? Kinderrechtenorganisaties reageerden onthutst. Jackson verontschuldigde zich dezelfde dag nog met het nogal zwakke argument dat hij "zich had laten meeslepen door de opwinding van het moment en dat hij nooit opzettelijk het leven van zijn kinderen in gevaar wou brengen". De Berlijnse politie is inmiddels een onderzoek begonnen. Bekeken wordt of Jackson zich met zijn capriolen schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Jackson probeerde woensdag zijn blazoen op te poetsen door met zijn kroost de Berlijnse Zoo te bezoeken. Dat de kleintjes de beren en andere dieren vanachter een geïmproviseerde sluier moesten bekijken, deed zijn imago weinig goed.

Met de neus van de totaal wereldvreemde Jackson komt het overigens ook nooit meer goed. Tijdens een nog lopend proces in California (de popster dreigt een schadevergoeding van 21 miljoen dollar te moeten betalen wegens contractbreuk) zijn er eindelijk weer eens foto's van wacko Jacko gemaakt zonder chirurgisch masker. De beelden, die afgelopen week de wereld rondgingen, tonen aan dat de ster zijn zwaar plastisch bijgewerkte, verminkte neus aan het verliezen is. Wat eertijds een gewone, afro-amerikaanse neus was, moet nu met een pleister op zijn plaats worden gehouden en met plamuren make-up worden opgekalefaterd. Specialisten mengen zich in het debat dat steeds tot dezelfde conclusie leidt. "Jackson kan niets meer doen om zijn gezicht te redden", vertelde Dr. Richard Fleming die in zijn kliniek in Beverly Hills al menige ster onder het mes kreeg. "Zijn neus is volledig ingedeukt. Ik vrees dat er niets meer aan te doen is, althans, ik zou het risico nooit willen nemen." Zijn collega Dr. Harvey Zarem legde in een interview met de LA Times uit hoe het zo ver heeft kunnen komen: "Jackson wou van een negroïde of zwarte neus, die rond en breed en plat is, een Kaukasische neus maken, smal en vooruitstekend. Om dat effect te bereiken moet je een stukje been of silicoon op de neus plaatsen. Dat fungeert dan als een soort tentstok waar de huid overheen kan hangen en die de neus doet uitsteken. Maar wanneer je daar te veel aan prutst, loop je het risico dat het botje of de silicone uit begint te steken en de huid rondom niet meer ondersteund wordt. Ik vrees dat dit bij Jackon het geval is." Andere specialisten zijn van mening dat Jacksons ingezakte neus het uiteindelijke gevolg is van een zeldzame psychische afwijking waarbij de patient eeuwig ontevreden blijft met de chirurgische hypercorrecties. Met andere woorden: Jacksons gehavende neus is het gevolg van een laag zelfbeeld en het niet kunnen aanvaarden van zijn eigen uiterlijk. De oorzaak hiervan zou dan weer de ongelukkige jeugd zijn van Michael Jackson, die destijds door zijn vader werd geterroriseerd. Wacko Jacko probeert zijn verloren jeugd nu te compenseren door zich, blijkbaar op een geheel eigen wijze, over minderbedeelde kinderen te ontfermen. Maar zijn neus is hij, zoveel is zeker, zo goed als kwijt.