Direct naar artikelinhoud

Sociale woningen: Gents stadsbestuur komt belofte niet na

In Gent zijn tijdens deze legislatuur 361 sociale huurwoningen bijgekomen, terwijl er al meer dan 16.000 mensen op een wachtlijst staan. 'Een druppel op een hete plaat', zegt oppositielid Veli Yüksel (CD&V).

"De nieuwe bestuursploeg mikt op een forse uitbreiding van het aantal sociale woningen." Dat staat in het bestuursakkoord van burgemeester Daniël Termont (sp.a) en zijn paars-groene coalitie uit 2012. Op termijn willen ze naar 20 procent sociaal verhuurde woningen. Aangezien Gent ongeveer 138.000 woningen telt, komt dat neer op 27.600 sociale woningen.

Weinig ambitie

Daar is Gent nog lang niet. Sinds 2012 kwamen er amper 361 sociale huurwoningen bij, waardoor de teller nu op 15.246 staat. "Dat is veel te weinig", zegt oppositielid Veli Yüksel (CD&V), die de cijfers opvroeg bij schepen van Stadsontwikkeling Tom Balthazar (sp.a). "Intussen staan 16.075 mensen op de wachtlijst. Hun wachttijd is gemiddeld vier jaar. Dat is dramatisch."

De socialisten leveren al sinds 1989 de bevoegde schepen voor Wonen. "De superlatieven over armoedebestrijding druipen ervan af in het bestuursakkoord, maar op het vlak van wonen hebben ze weinig ambitie", klinkt het scherp. "Bovenop het tekort staat nog eens 12 procent van alle sociale woningen leeg."

Balthazar, die in 2018 Termont wil opvolgen, benadrukt dat Gent al 12 procent sociale woningen op het grondgebied heeft. "Dat is meer dan de 9 procent die Vlaanderen oplegt. Na Genk zijn wij de stad met het hoogste aantal sociale woningen. En tegen het einde van deze legislatuur komen er daar hopelijk nog een paar honderd bij."

Grote nood

Toch is er een grote nood aan sociale woningen, erkent Balthazar. "Het probleem is dat een deel van de nieuwe woningen moet worden gebruikt om huurders uit verouderde woningen op te vangen. Veel sociale huisvestingsmaatschappijen worden daarmee geconfronteerd, maar vooral woontorens. In Gent moeten veel gebouwen gesloopt of gerenoveerd worden, zoals de Rabottorens."

Het stadsbestuur ondersteunt sociale huisvestingsmaatschappijen bij de zoektocht naar gronden en de vergunningsprocedure. "Maar wij zijn natuurlijk ook afhankelijk van de Vlaamse regering", zegt Balthazar. "Vroeger konden wij bouwpromotoren dwingen om sociale woningen te voorzien in hun projecten, maar is die regel is in 2013 vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Sindsdien is er nog geen nieuw systeem en kunnen wij niet ingrijpen."