Direct naar artikelinhoud

Zigeunerwoonwagen als Trojaans paard

Voor zijn nieuwe voorstelling Troje besloot theatermaker Maarten Ketels om een 19de-eeuwse replica van een woonwagen te bouwen. Een Trojaans paard waarmee hij een zigeunergemeenschap kon binnendringen.

Volgens Ketels is dat de enige manier om bepaalde vragen te beantwoorden waarmee hij worstelt. Vragen als: is de zigeuner in zijn meest romantische vorm de enige die echt vrij is? Maar is dat ook een vrijheid die leefbaar is?

Uiteindelijk verbleef Ketels vier maanden bij de Leuvens Rom-gemeenschap. Zijn ervaringen heeft hij nu verwerkt tot een theaterstuk, Troje.

De voorstelling is kenmerkend voor het soort van theater dat Ketels maakt. De kunstenaar houdt ervan om in te breken in de publieke ruimte. Daar bouwt hij een woonst waarin hij een tijd verblijft.

Voor de monoloog Stel je voor, ik zoek een mens woonde hij drie weken in een kartonnen huisje in Antwerpen Centraal. Gezeten op zijn 'stoep' praatte hij met voorbijgangers, luisterde naar hun wensen, zorgen en teleurstellingen.

Voor de 'Amsterdam-editie' deelde hij nu de tijdelijke woonst met theatermaakster Rebekka de Wit. "Om te achterhalen wie die mensen eigenlijk zijn tegen wie wij dagelijks opbotsen. En vooral: om erachter te komen waarom niemand ooit opkijkt."

Troje

25-29/5, OPEK Leuven, nieuwstedelijk.be