Direct naar artikelinhoud

Aanleg van Deurganckdok rust nu alleen nog op juridisch drijfzand

De juridische grond onder het Deurganckdok in Doel wordt zo goed als zeker weggeslagen nu de auditeur bij de Raad van State adviseert om het gewestplan Waasland te schorsen. Maar er is meer. Bij een schorsing wordt ook het sociaal begeleidingsplan voor de Doelenaars onwettig.

Brussel

Eigen berichtgeving

Sybille Decoo

Het weekblad Knack meldde gisteren dat de auditeur adviseert om het gewestplan voor het Waasland te schorsen. Dat betekent zo goed als zeker een definitieve schorsing omdat de Raad van State de auditeur nagenoeg altijd volgt. Meteen valt elke juridische bodem onder het omstreden Deurganckdok weg. Maar omdat iedereen, inclusief het kabinet van minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (VLD) dat verwachtte - de Raad van State heeft al de twee bouwvergunningen geschorst waardoor de werken aan het dok sinds maart stilliggen - wordt al enige tijd in alle discretie en langs onorthodoxe weg een zogenaamd 'validatiedecreet' klaargestoomd, om de Raad van State buiten spel te zetten en de werken te laten hervatten.

Belangrijk is dat de auditeur dit keer geen procedureredenen aanhaalt maar oordeelt over de grond van de zaak: het gewestplan is in strijd met het Europees milieurecht. Het kabinet-Van Mechelen alsook de advocaat van de Doelenaars die de procedure bij de Raad van State aanspanden, bevestigden dat de inhoud van het advies klopt. Ze moesten er echter zelf navraag over doen. Van Mechelen is furieus dat hij het uit de pers heeft moeten vernemen en maakte zich gisteren op om daar in een brief aan de Raad van State zijn beklag over te doen.

De minister beseft dat het gewestplan hoogstwaarschijnlijk naar de prullenmand wordt verwezen en maakt zich al op om ter vervanging een ruimtelijk uitvoeringsplan - zo heten de opvolgers van de gewestplannen - voor het gebied op te maken. Maar dat neemt minstens een jaar in beslag. Op korte termijn vestigen hij, en met hem de meeste politici en de Antwerpse haven, nu alle hoop op het nooddecreet. Alle meerderheidsfracties in het Vlaams Parlement, alsook de oppositiepartij CD&V, willen via dat olifantenmiddel de werken aan het Deurganckdok doen hervatten om van de schadevergoedingen verlost te worden die elke dag miljoenen belastinggeld opsouperen.

Aanvankelijk was het de bedoeling om het gewestplan bij schorsing te laten 'valideren' door het parlement, maar dat vonden de externe juristen die het nooddecreet schrijven "van het juridische gesjoemel te veel". Het is nu de bedoeling enkel de nieuwe bouwvergunning voor het dok te bekrachtigen en voor het overige de normale procedure voor het afleveren van een bouwvergunning te respecteren. In een poging met de Europese vogel- en habitatrichtlijn in orde te zijn wil men en passant ook de nodige natuurcompensaties realiseren. Toch zal het nooddecreet aanvechtbaar zijn wegens mogelijke schending van het gelijkheidsbeginsel (bij het arbitragehof) of wegens schending van het Europese recht. De advocaat van de Doelenaars, Matthias Storme, heeft alvast het verzoek gekregen "te onderzoeken of het nooddecreet kan worden aangevochten".

Bij een schorsing wordt ook het sociale begeleidingsplan, dat de bittere pil voor de Doelenaars (en de groenen) moest verzachten, onwettig. Dat voorziet onder meer dat Doelenaars zich kunnen laten onteigenen en hun huis kunnen huren aan een lage prijs. Vlaams volksvertegenwoordiger Jos Stassen (Agalev) maakt zich sterk dat het plan via een apart decreet weer kan worden ingevoerd. Een tweede nooddecreet? Stassen: "Neen. Vergelijk het met de hogere bouwpremies die kunnen worden toegestaan in verpauperde buurten."

Advocaat Doelenaars: 'Er is mij al verzocht te onderzoeken of het nooddecreet kan worden aangevochten'