Direct naar artikelinhoud

'Een beetje chaos kan altijd en overal nuttig zijn'

'Terecht jullie nationale trots.' De Britse regisseur en acteur Alan Rickman is vol lof over Matthias Schoenaerts. Die schittert naast Kate Winslet in The King's Gardens, een kostuumdrama in de tuinen van de Zonnekoning

De originele titel van dit mooie, Britse romantische kostuumdrama was (en blijft) A Little Chaos. Maar omdat de Fransen de film uitbrengen als Les jardins du roi, werd beslist om de film hier dan maar in roulatie te brengen als The King's Gardens. Zelf vindt Rickman (ook nog co- scenarist) dat niet bepaald leuk, maar hij moet "het hoofd buigen voor de filmverdelers.

Maar hoe zit het met de betekenis van de oorspronkelijke titel? Omdat dit een verhaal is over tuinen, ligt de symboliek voor de hand. Landschapsarchitect André Le Nôtre, die in de tweede helft van de 17de eeuw van koning Louis XIV opdracht kreeg de enorme tuinen van Ver-sailles aan te leggen, was een ty-pische exponent van 'le jardin à la française'. Geometrische discipline alom. Ook de natuur moest zich immers schikken naar de absolute almacht van de koning. In het verhaal doet André Le Nôtre (Matthias Schoenaerts) een beroep op de hulp van hovenierster Sabine De Barra (Kate Winslet) voor de aanleg van een balzaal in openlucht, compleet met watervalletjes en schelpen uit Afrika. Haar stijl was minder conventioneel, maar de Zonnekoning (Alan Rickman), bleek gecharmeerd. En dan bloeit er iets moois tussen de tuinarchitect en de hovenierster.

"De film gaat natuurlijk niet alleen over tuinaanleg", legt Rickman uit. Hij doet dat bedachtzaam, met dat diepe, sonore stemgeluid dat zo typisch is voor deze Shakespeare-vertolker, die indertijd doorbrak met de rol van een Duitse terrorist in Die Hard. "Een beetje chaos kan altijd en overal nuttig zijn. In alles wat met creativiteit te maken heeft, is er een delicaat evenwicht nodig tussen orde en chaos. Ook in dit verhaal wordt de chaos binnengebracht. Een vrouwelijk personage als De Barra kon toen niet bestaan hebben. En in werkelijkheid was André Le Nôtre op dat moment al 70. Wat we hier dus doen, is een beetje rotzooien met de geschiedenis. We vertellen in feite een heel modern verhaal over een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld. Daarnaast is er natuurlijk de chaos die door hun samenwerking veroorzaakt wordt in hun privéleven. Op het einde vraagt zij hoe het nu verder moet met hen. En hij antwoordt: "We will shape each other." In de liefde zal er, net als in de kunst, altijd sprake zijn van een beetje orde en een beetje chaos."

In 1997 debuteerde Rickman als regisseur met het vaak gelauwerde drama The Winter Guest. Vreemd genoeg heeft het bijna twintig jaar geduurd eer hij weer in de regiestoel zou plaatsnemen. De schuldige? Harry Potter.

"Een film regisseren vraagt veel tijd. En in 2000 heb ik ja gezegd om Severus Snape te vertolken in Harry Potter and the Philosopher's Stone. Op dat moment had J.K. Rowling nog maar drie boeken geschreven. Maar het ging maar door en Severus Snape bleef in elk boek. Ook al had ik maar zeven draaiweken per film en kon ik tussendoor in andere films spelen, toch betekende dit dat ik geen anderhalf jaar kon focussen op een project als regisseur."

Een van de meest besproken en terecht bejubelde scènes uit de film is die tussen uw personage en dat van Kate Winslet. Haar personage beseft in eerste instantie niet dat u de Zonnekoning bent, maar een van zijn tuiniers.

"Dat is inderdaad een belangrijke scène. Voor het eerst ziet men de menselijkheid van de machtigste man op aarde. Een man en een vrouw op een bank. En ze praten als gelijken. Zo'n scène maakt ook duidelijk dat je iemand als Louis XIV wel degelijk als een persoon moet spelen, anders kan het nooit geloofwaardig zijn.

"Het is geen toeval dat een van de laatste beelden van de film hem toont, alleen op die dansvloer in de tuin, stilstaand, met rond hem allemaal dansende hovelingen. Dat was zijn realiteit. Dat moet ongelooflijk eenzaam geweest zijn."

Waarom hebt u voor Matthias Schoenaerts gekozen? Hij is zowat onze nationale trots.

"En dat is helemaal terecht. Het was een moeilijke rol om te casten. De naam van Schoenaerts kwam ter sprake en ik had hem in De rouille et d'os gezien. Ik wist dus dat hij kon acteren, maar ik vroeg mij af of hij ook gevoel voor humor had. We hebben elkaar ontmoet toen we allebei in België waren. The biggest smile in the world! Ik had al gekeken op YouTube om te horen hoe zijn Engels was. Perfect Engels, maar met een Amerikaans accent. Het enige wat mij nog te doen stond, was een coach inhuren om dat accent weg te werken. Ik vind Matthias perfect in de film, want hij is niet bang om rustig en gereserveerd te zijn. En net als Kate Winslet heeft hij geen enkel probleem met de balans tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid in hetzelfde personage."