Direct naar artikelinhoud

Italië hengelt naar Europees geld voor zijn banken

De Italiaanse premier Matteo Renzi is druk in overleg om Europese steun te krijgen om de armlastige banksector in zijn land overeind te houden. De banken komen er almaar meer onder druk door een pak slechte kredieten.

Wie dacht dat de bankencrisis slechts een nare schim uit een recent verleden is, is eraan voor de moeite. Vooralsnog is er geen reden tot paniekstemming, maar eerder een verhoogde waakzaamheid.

De Italiaanse regering is in overleg met de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank, die als toezichthouder waakt over de banken in de eurozone. Inzet is financiële steun om de banken overeind te houden.

200 miljard euro

De Italiaanse banken hebben samen zo'n 200 miljard euro aan slechte kredieten op hun activa staan. Dat zijn kredieten die wellicht niet kunnen worden terugbetaald. De ECB vroeg eerder deze week uitleg, en meteen gingen de alarmbellen af op de financiële markten. Zij vrezen dat de ECB afschrijvingen zal vragen op die slechte kredieten, dat ze dus hun verlies zullen moeten nemen op die kredieten.

De Italiaanse premier Matteo Renzi zette meteen alle zeilen bij en stelt dat de financiële instellingen in Italië gezond zijn en alleszins veel beter af dan de reactie op de markten doet vermoeden. Achter de schermen is er evenwel overleg bezig om erger te voorkomen.

'Bedelaar'

Net als Griekenland, Portugal en Spanje heeft Italië meer-dere banken met zogeheten 'non performing loans': kredieten aan de bank waarvan duidelijk is dat ze nooit meer kunnen worden afbetaald. Maar terwijl in die eerste drie landen elke aangevreten bank onder curatele werd gesteld en gesaneerd, is dat in Italië niet het geval. Italië wou niet weten van Europese kredietlijnen, omdat het mordicus niet de status van bedelaar opgekleefd wilde krijgen. Het werd politiek ook niet opportuun geacht om het grote Italië te degraderen.

De regering poogde op eigen kracht de boel op te kuisen, maar de economische crisis gooide roet in het eten. Renzi heeft daarom discreet gepolst bij Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem en Klaus Regling, de directeur van het Europese steunfonds.