Direct naar artikelinhoud

Jelle Van Damme mag ticket boeken naar LA

Geen Jelle Van Damme in de selectie van Standard op Daknam. De kapitein van de Rouches viel af als negen-tiende man. Geen blessure of griepaanval. Zijn transfer naar LA Galaxy is in kannen en kruiken.

De deal hing al enkele weken in de lucht en raakte het voorbije weekend rond. LA en Standard hadden al eventjes een akkoord en uiteindelijk heeft ook Van Damme toegehapt. Na een mondeling akkoord kreeg hij ook het contractvoorstel zwart op wit voorgeschoteld, en daar stemde hij mee in.

De kapitein wou graag afscheid nemen op het veld, maar werd teruggefloten. LA Galaxy staat erop dat Van Damme, om een blessure te vermijden, niet meer in actie komt. De thuismatch tegen Moeskroen was zijn laatste in het shirt van Standard.

Zodra alle documenten en zijn werkvergunning in orde zijn, vliegt Van Damme naar Los Angeles om de deal af te ronden. Hij krijgt er een contract voor twee jaar met optie op een derde. Coach Bruce Arena ziet in Van Damme de ideale linksvoetige centrale verdediger. Ex-Roma- en -Chelsea-speler Ashley Cole moet de positie van linksachter invullen.

Standard legde Van Damme niets in de weg en is met zijn vertrek tegelijk verlost van zijn jaarsalaris van 1,2 miljoen euro, dat bovendien ook volgend seizoen zou doorlopen als de optie in zijn contract inging.

Vervanger

Zaterdag al legde Standard een mogelijke vervanger voor Jelle Van Damme vast. De Kameroener Collins Fai tekende een contract voor 4,5 seizoenen op Sclessin. Hij komt over van Dinamo Boekarest en werd door Mircea Rednic bij Standard aangeprezen. Fai is een rechtsvoetige back, maar kan ook op links worden uitgespeeld. Hij had een aflopend contract bij Dinamo. Standard nam hem over voor ongeveer 150.000 euro.