Direct naar artikelinhoud

Chauffeurs De Lijn blazen staking voorlopig af

De chauffeurs van De Lijn in Oost-Vlaanderen hebben hun staking voorlopig opgeschort. Ze geven de directie tot vrijdag om een betere dienstregeling op tafel te leggen.

De voorbije twee dagen riepen de vakbonden alle 1.300 chauffeurs van De Lijn in Oost-Vlaanderen op om het werk neer te leggen. Met de staking willen de bestuurders protesteren tegen de nieuwe dienstregeling die begin deze maand van start ging. Vandaag schorten ze die staking op. “De eerste schooldag is sowieso al chaotisch. We willen dan ook onze verantwoordelijkheid opnemen en toch rijden”, zegt Jan Coolbrandt van het ACV.

Hoewel er maandagavond tijdens gesprekken tussen vakbonden en directie een opening uit het conflict kwam, bleek die al even snel weer gesloten. De patstelling naderde het kookpunt toen een van de directieleden maandagavond met een sneer uithaalde naar een stakend personeelslid. “Op de eerste vergadering is er een en ander misgelopen”, zegt Jan Coolbrandt. “De spanningen waren al groot, als je dan nog eens geen respect meer kunt tonen voor de tegenpartij... Het vertrouwen was geschonden.”

Toch zijn vakbonden en directie gisteren weer rond de tafel gaan zitten. Die gesprekken zijn volgens Dirk Stautemas van de socialistische vakbond ACOD constructief verlopen. Er vloeiden een aantal voorstellen uit voort.

“Maar die zijn zeker niet voldoende”, zegt Stautemas. “We geven de directie tot vrijdag om met betere voorwaarden op de proppen te komen. Indien niet, dan kunnen er vanaf volgende week maandag weer acties volgen.”