Direct naar artikelinhoud

Strengere sportieve criteria voor Spelen in Athene

Brussel

Eigen berichtgeving

Een kleine twee jaar voor de Olympische Spelen in Athene pakte het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) uit met de selectiecriteria waaraan de atleten moeten voldoen willen ze aan de Spelen deelnemen. Het BOIC is van oordeel dat het bij de vorige editie te mild was en verscherpte de normen. Ook stelde het zijn delegatiehoofd voor. Het is voor het eerst niet iemand uit de raad van bestuur, maar oud-olympisch kampioen Robert Van de Walle.

Het is al de zevende keer dat het BOIC selectiecriteria opstelt waaraan de atleten die naar de Olympische Spelen willen, moeten voldoen. "De basisfilosofie is dat wie gaat kans moet maken op een eervolle deelname", zegt directeur topsport Eddy De Smedt. Dat bleek voor een aantal atleten op de vorige Spelen in Sydney niet het geval geweest te zijn, dus besloot het BOIC deze keer iets minder mild te zijn.

Zo moet een atleet voldoen aan de kwalificatienormen van het Internationaal Olympisch Comité en de internationale sportfederaties ,en wanneer die te makkelijk lijken, voegde het BOIC er nog eens criteria aan toe. Zo mag bijvoorbeeld een honderdmeterloopster van het IOC naar de Spelen indien zij (op voorwaarde dat haar land slechts één vertegenwoordiger wil sturen) onder de 11.34 blijft, wat overeenkomt met een plaats rond de topvijftig van de wereld. Het BOIC verscherpte dat criterium tot 11.20, zodat de atlete bij de topvijfentwintig van de wereld moet behoren. De eisen liggen zo hoog dat momenteel bijvoorbeeld geen enkele zwemmer eraan voldoet. De atleten worden ingedeeld in A-, B- en C-lijsten, naar gelang ze voldoen aan de criteria voor respectievelijk de wereld- of de Europese top of een aankomende belofte zijn.

Een terechte keuze, meent delegatieleider Robert Van de Walle. "Ze hebben ervoor gekozen om bij de besten van de wereld te zijn", zegt hij. Hij wordt omringd door Eddy De Smedt, die de sport-technische problemen ter harte zal nemen, dokter Renno Roelandt en Thierry Zintz, de ondervoorzitter van het BOIC die de administratieve taken voor zijn rekening neemt. In november trekken ze met de 73 atleten die momenteel op de selectielijst staan op stage naar Pretoria. (FC)