Direct naar artikelinhoud

Van Noppen-verdachten verwezen naar assisen

De vier verdachten van de moord op veearts-keurder Karel Van Noppen, begin 1995, moeten verschijnen voor het Antwerpse assisenhof. Dat is gisteren beslist door de kamer van inbeschuldigingstelling. Maar Alex Vercauteren, de vermoedelijke opdrachtgever voor de moord, en 'tussenpersoon' Germain Daenen, tekenen cassatieberoep aan tegen de verwijzing naar assisen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

De vier verdachten zijn wapenfreak Carl De Schutter, containerdief Albert Barrez, veehandelaar Germain Daenen en vetmester Alex Vercauteren. De eerste twee legden de voorbije jaren een aantal bekentenissen af. Zo gaf De Schutter toe dat hij in december 1994 door iemand werd benaderd voor 'operatie zieke koe', codenaam voor de aanslag die uitgevoerd moest worden op Van Noppen. Ook bekende hij begin 1995 een vuurwapen te hebben geleverd aan Barrez, die volgens De Schutter de opdracht kreeg om de veearts-keurder te intimideren. Barrez bevestigde het verhaal van het wapen maar beweert geen opdracht te hebben gekregen om Van Noppen te vermoorden.

Veehandelaar Daenen uit Munster-Bilzen en vetmester Alex Vercauteren uit Destelbergen beweren niets met de moord te maken te hebben. Hun advocaten lieten gisteren weten dat ze de verwijzing naar assisen zullen aanvechten bij het Hof van Cassatie. "Nogal logisch", vindt meester Bart De Geest. Hij is een van de raadslieden van Vercauteren. "Met de verwijzing heeft het hof van beroep beslist dat het strafdossier in zijn ogen absolute rechtsgeldigheid kent. Terwijl onze cliënt nog niet eens was aangehouden ten tijde van de zuivering van het dossier in 1999 (van alle verklaringen die De Schutter onder juridisch onjuiste omstandigheden aflegde in Frankrijk en waardoor het hele dossier ongeldig dreigde te worden, CN). Daardoor heeft hij nooit kennis kunnen nemen van de verklaringen die uit het dossier werden verwijderd maar op basis waarvan hij wél werd aangehouden. Oftewel: een schending van de rechten van de verdediging die ons terugbrengt bij het ancien régime", aldus Bart De Geest.

Ook Roger Vanhoyland, advocaat van veehandelaar Daenen, ziet voldoende juridische bezwaren om cassatieberoep aan te tekenen. "Al is nog niet duidelijk op welke gronden dat gebeurt, er zijn er genoeg. Zo heeft de kamer van inbeschuldigingstelling ons verzoek om bijkomende zuivering van het dossier geweigerd. De KI beweert dat hij, om dat verzoek te kunnen inwilligen, kennis moet kunnen nemen van de eerste zuivering van het dossier, wat volgens hem onmogelijk is. Dan zit je dus in een cirkelredenering zonder eind. Evenmin is de KI ingegaan op onze argumenten in verband met prejudiciële vragen, het toevoegen van een aantal bundels en de schending van de rechten van de verdediging. Die schending heeft eveneens betrekking op de zuivering van het dossier in 1999. Daardoor werden stukken uit het dossier verwijderd die nadelig waren voor één partij maar voordelig voor een andere. Dat is pure discriminatie", aldus Roger Vanhoyland.

De Limburgse veehandelaar Germain Daenen wordt beschouwd als de tussenpersoon tussen aan de ene kant De Schutter en Barrez en aan de andere kant de opdrachtgever voor de moord. Dat zou vetmester Alex Vercauteren zijn. Zowel hij als Daenen werden aangehouden op basis van verklaringen van De Schutter en Barrez.

'Schending van de rechten van de verdediging, die ons terugbrengt bij het ancien régime'