Direct naar artikelinhoud

Spaanse politie vindt 157.000 Colombiaanse en Ecuadoriaanse migranten per definitie 'verdacht'

Volgens een rondzendbrief van de Spaanse politie moeten in Spanje verblijvende Colombianen en Ecuadorianen voortaan extra in de gaten gehouden worden. Dat schrijft de krant El País, die het heeft over zo'n 157.000 betrokkenen. De Spaanse oppositiepartijen en ngo's reageren ontzet. Amnesty International Spanje wil de zaak in Londen laten onderzoeken.

Madrid / Brussel

Eigen berichtgeving

Lode Delputte

De circulaire bepaalt dat met het oog op de verstrengde controle geïnformatiseerde archieven moeten worden aangelegd. De uitbreiding van de eerder in Madrid opgestarte Operación Café naar heel Spanje wordt gemotiveerd door "de gestage groei van misdaden begaan door criminele groepen of individuen" afkomstig uit de betreffende landen.

De Spaanse politie legt er de nadruk op dat het om een intern document gaat, dat echter wel is ingegeven door een groeiend gevoel van onveiligheid onder de burgerbevolking. Die onveiligheid zou vooral in Madrid zijn toegenomen, waar onlangs tien Colombianen door landgenoten-huurmoordenaars zijn omgebracht. Tegenover El País gaf een vertegenwoordiger van de politiedienst toe dat sommige aspecten van de maatregel stof voor conflict bevatten en problematisch zijn, en dat het dus niet zeker is dat de brief ook echt gevolg zal krijgen.

De inverdenkingstelling van Colombianen en Ecuadorianen in Spanje kwam in een stroomversnelling nadat op 17 september vier Colombianen doodgeschoten werden in een Madrileense buurt. Ook eerder waren al moorden gepleegd in het Colombiaanse milieu. De Operación Café die toen in Madrid werd opgezet met de bedoeling de Colombianen te screenen, wordt nu naar het hele land uitgebreid. In één ruk worden ook de Ecuadorianen strakker gecontroleerd, al hebben zich in die gemeenschap geen criminele feiten voorgedaan. Het heet immers dat heel wat Colombianen zich voor Ecuadoriaan uitgeven. Aan de operatie nemen behalve de Spaanse criminele inlichtingendienst UCIC ook de gerechtelijke politie, het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere diensten deel.

In het kader van Operación Café heeft de Madrileense politie razzia's en controleacties gehouden in bars en ontmoetingsplaatsen van de geviseerde gemeenschappen. Verblijfs- en arbeidsvergunningen zullen voortaan strenger gecontroleerd worden. Immigranten die niet in orde zijn of een crimineel verleden blijken te hebben, zullen sneller Spanje worden uitgezet. Aan het geïnformatiseerde archief dat de politie denkt op te zetten, zal foto- en videomateriaal worden toegevoegd dat afkomstig is van camera's van onder meer banken, juwelierszaken, benzinestations of andere etablissementen die makkelijk het slachtoffer zijn van diefstallen, overvallen en afpersing.

"Er zijn flink wat telefoontjes binnengelopen van ongeruste Colombianen", zegt een woordvoerster van de Colombiaanse ambassade in Madrid aan De Morgen. "Maar we moeten toch nuanceren: El País heeft het over 157.000 personen, Ecuadorianen en Colombianen door elkaar, maar als ik me niet vergis bevinden zich amper 37.000 legaal ingeschreven Colombianen in Spanje. Bovendien hebben we het document van de politie bekeken en daar wordt nergens van zo'n cijfer gewaagd. We denken dan ook niet dat de Colombianen zich hier plots massaal ongerust moeten maken en dat de rondzendbrief alleen tegen echte verdachten is bedoeld, al zijn die moorden natuurlijk een spijtige smet op het imago van de Colombiaanse gemeenschap."

"Ons heeft de zaak alleszins verrast", zegt een zegsvrouw van Amnesty International Spanje aan de redactie. "Het is een beetje te vroeg om officieel te reageren omdat we het dossier nog volop aan het onderzoeken zijn, maar als het project gerealiseerd wordt en een grote groep migranten gescreend wordt gewoon omdat ze van dit of dat land afkomstig zijn, dan is er een probleem. We willen de zaak in Londen (het hoofdkantoor van AI, LD) laten onderzoeken om te zien of hun basisrechten geschonden worden."

In een communiqué dat de Spaanse ngo SOS Racismo uitbracht, maakt de organisatie gewag van een "aanval op de fundamentele rechten en juridische garanties voor de personen van deze nationaliteit, en dat in de zuiverste nazi-stijl van de jaren dertig". Ook de Spaanse en regionale partijen PSOE, IU, CiU (aan de macht in Catalonië) en PNV (aan de macht in Baskenland) reageren verontwaardigd. Ze vragen dat de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Mariano Rajoy (van de conservatieve PP), in het parlement uitleg komt verschaffen.