Direct naar artikelinhoud

Artsen leggen bom onder hervorming gezondheidszorg

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) blaast het overleg over fundamentele wijzigingen in de gezondheidszorg op. Alle artsen worden met aandrang opgeroepen om uit de bestaande afspraken met het Riziv te stappen. Daardoor kunnen ze vanaf volgend jaar aan hun patiënten zoveel geld vragen als ze zelf willen. Artsenleider Marc Moens is niet te spreken over de manier waarop minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (SP.A) zijn persoonlijke visie op gezondheidszorg doorzet. 'Met deze minister zien we het niet meer zitten', zegt Moens. 'Dit verraad weerspiegelt de totalitaire obsessie van Vandenbroucke.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Op 11 september riep Frank Vandenbroucke artsen, ziekenfondsen en ziekenhuisbeheerders op om een nota op tafel te leggen met daarin concrete maatregelen om het systeem van gezondheidszorg fundamenteel te wijzigen. Medische wanpraktijken zorgen er immers voor dat het systeem van ziekteverzekering bijna onbetaalbaar geworden is. Woensdag reageerde de minister op de zogenaamde nota Perl (DM 15/11). Een strikte kalender moest de betrokkenen aanzetten om de eerste aanzetten verder uit te werken tot concrete maatregelen. Anders, zo stelde Vandenbroucke, zou de regering zelf ingrijpen.

Die reactie is bij de BVAS duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. "De voorbije weken hebben we samen met de ziekenfondsen en de ziekenhuisbeheerders keihard gewerkt om in korte tijd een nota rond te krijgen. Nu blijkt dat Vandenbroucke zijn eigen voorstellen allang klaar heeft. De nota Perl blijkt een afleidingsmanoeuvre te zijn. Vandenbroucke solt met ons op een manier dat het niet meer mooi is. Het enige wat hem klaarblijkelijk interesseert, is als de grote hervormer van de gezondheidszorg de geschiedenis in te gaan. Met deze minister ziet de BVAS het echt niet meer zitten." De uitspraken van de artsenleider bemoeilijken meteen elk verder overleg. Ook al heeft het verleden bewezen dat de conflicten tussen de minister en de grootste artsenvakbond koelen zonder blazen, dan nog lijkt het onwaarschijnlijk dat de violen op tijd opnieuw gelijkgestemd raken. Half december wil Vandenbroucke immers al een eindverslag op tafel. Als dat verslag er niet ligt, zal de regering een spoedprocedure instellen en zelf knopen doorhakken. Hoewel Marc Moens de deur op een zeer kleine kier laat - "de minister mag me altijd bellen" - belooft de toekomst voor de gezondheidszorg niet veel goeds. "Als Vandenbroucke zijn plannen doordrukt, betekent dat revolutie", zegt Marc Moens. "Het spreekt voor zich dat de artsen zich niet lijdzaam naar de slachtbank zullen laten voeren en dat ze zullen staken. Het zou wel eens een heel hete winter kunnen worden."

De oproep om massaal en nog voor 15 december te deconventioneren (uit de afspraken met het Riziv stappen) kan tellen als eerste oorlogsdaad. Door de afspraken op te zeggen, kunnen artsen vanaf 1 januari 2002 aan hun patiënten zoveel vragen als ze zelf willen. Patiënten zijn daarvan het enige slachtoffer. De ziekenfondsen hebben eerder al laten verstaan dat ze, indien de artsen effectief uit de conventie stappen, lijsten zullen publiceren met gegevens over 'dure' en 'goedkope' artsen.

Minister Vandenbroucke verkoos gisteren nog niet te reageren op de reactie en de beschuldigingen van de BVAS.

Oproep om voor 15 december massaal uit afspraken met Riziv te stappen