Direct naar artikelinhoud

Oud maar niet belegen

In een nieuwe en toegankelijke reeks brengt Rubriek 700 onder de noemer 'Oude meesters' acht portretten van kunstenaars in de nazomer van hun leven. De titel verwijst naar de bibliotheekrubriek 700, die alles omvat wat kunsten en kunstenaars betreft, een rubriek al even breed als het programma.

Als eerste is vanavond Jef Geeraerts aan de beurt. Voor het programma keert hij terug naar zijn Antwerpse heimat. Rubriek 700 toont een open Geeraerts, die honderduit vertelt over zijn jeugd, het gemeenteschooltje en de jezuïeten. Het jezuïetencollege omschrijft hij als een trainingskamp voor special forces, zeker in vergelijking met het paradijs op aarde dat het gemeenteschooltje was.

Geeraerts' herinneringen worden aangevuld met getuigenissen van mensen die hem kennen of kenden. Pater Vincent Verhelst, ex-prefect van het Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwencollege, is realistisch over de opvoeding die hij Geeraerts gaf: "Ik denk dat veel van zijn schrijven een reactie is tegen een opvoeding die misschien goed bedoeld was, maar niet paste bij zijn temperament."

De schrijver laat voor het eerst een televisieploeg binnen in zijn atelier vol objets d'artiste die magie uitstralen en inspireren: "Als ik aan mijn bureau zit, kom ik op een kruispunt van het verleden dat hier leeft, met zekere stralingen die me goed doen, en de toekomst, die ik probeer te manipuleren door te schrijven", zegt hij.

De rode draad door het programma zijn zeven stapstenen. In verschillende onderdelen van het programma worden verschillende aspecten van de kunstenaar getoond. 'Het atelier' laat bijvoorbeeld zien hoe, waar en wanneer de kunstenaar werkte, 'De vonk' toont de aha-erlebnis van de kunstenaar die toen nog geen meester was: een plaats, gebeurtenis, ontmoeting die van kapitaal belang was. De andere stapstenen zijn 'Het leven als ambacht', 'De betovering', 'Het nest', 'Moment de gloire' en 'Eros en Thanatos'.

De klemtoon van Rubriek 700 ligt op de kunstenaars, die zelf uitvoerig aan het woord gelaten worden. Getuigenissen van collega's, familieleden, en artistieke voorbeelden en volgelingen vullen de vertelsels van de acht meesters aan. Het is geen reeks heiligenportretten: ook critici krijgen een forum.

Vorig jaar bracht Rubriek 700 portretten van kunstenaars met internationale uitstraling, zoals Panamarenko en Anne Teresa De Keersmaeker. Dit seizoen passeren Dora van der Groen, Rik Poot, Ivo Michiels, Roger Raveel, Jeanne Brabants, Raoul Servais en Julien Schoenaerts nog de revue. (JiVO)

Rubriek 700: oude meesters, Canvas 21.45