Joseph vijf jaar geleden (links) en nu. © Instagram joejoe007

Antwerpenaar woog vijf jaar geleden 240 kilo, nu ziet hij er zo uit

Zegt de naam Joseph Steimetz u nog iets? De jonge Antwerpenaar woog vijf jaar geleden 240 kilo, maar na verschillende diëten en een maagverkleining schreef hij zich dit jaar in voor de Antwerp 10 Miles. Op Instagram postte hij een foto van hoe zijn lichaam er nu uitziet.

JaTi

‘Student Rechten’ en ‘Fitness-fanatiekeling’ staat er bij zijn account, en vooral dat tweede is duidelijk merkbaar. Afgelopen week zette Joseph een ‘transformationtuesday’-beeld op Instagram. “Hard werken wordt ALTIJD beloond’, luidde zijn boodschap. “Blijf gemotiveerd om je doel na te streven en er zal iets veranderen. Niet na een nachtje slapen, maar er zal zeker iets veranderen.”

“Ingeschreven dankzij diëtiste”

© GVA

De 22-jarige Antwerpse student Joseph Steimetz woog vijf jaar geleden 240 kilo en deed niet aan sport. Nu traint Joseph drie keer per week en is hij helemaal fit voor de 10 Miles. “Ik haal er enorm veel energie uit”, zegt hij.

Antwerpenaar Joseph Steimetz is een fitte rechtenstudent in zijn eerste jaar, die graag gaat lopen in het Stadspark. Op zich niet erg bijzonder, behalve dat Joseph een kleine vijf jaar geleden levensgevaarlijk obees was en zelfs nog nooit tien meter had gejogd. “Ik heb al overgewicht zolang ik het me kan herinneren”, vertelt de student. “Veel familieleden hebben eethuizen waar ik als kind graag ging aanschuiven. Ik at heel de dag door. Je hebt mensen die zwaarlijvig worden door emotioneel eten. Dat was bij niet het geval. Ik had gewoon steeds honger en stopte niet.”

Beledigd op straat

Joseph heeft het niet altijd even moeilijk gehad met zijn overgewicht. “Op school had ik veel vrienden en ik werd gelukkig nooit gepest. Pas wanneer ik de overstap moest maken van gewone kinderkleding naar kledij uit speciaalzaken voor grote maten, besefte ik dat er iets moest veranderen. Als ik op straat wandelde, werd ik ook meermaals beledigd door onbekenden. Zij riepen ‘hey, dikzak!’ en andere kwetsende uitspraken naar mij.”

Joseph onderging het ene dieet na het andere, maar de kilo’s bleven er opnieuw bijkomen. Op de leeftijd van zeventien jaar gaf de weegschaal 240 kilogram aan. “Mijn laatste hoop om weer gezond te worden was een maagverkleining. Ik onderging de operatie kort na mijn achttiende verjaardag. De eerste weken at ik uit gewoonte nog steeds veel, met het verschil dat ik er nu misselijk van werd. Ik leerde gezond te eten en begon meer te bewegen. Toen vlogen de kilo’s eraf.”

“Het was mijn diëtiste die me na mijn operatie voorstelde om samen met andere patiënten deel te nemen aan de Short Run van de Antwerp 10 Miles. Toen woog ik nog 190 kilo. Ik legde het parcours af in wandeltempo. Maar ik haalde enorm veel energie uit de aanmoedigingen van de toeschouwers die dag.”

Sinds die eerste editie vier jaar geleden liep Joseph elk jaar opnieuw mee. Nu trekt hij drie keer per week richting Stadspark om te trainen. “Ik onderging onlangs nog een operatie om de overtollige huid weg te nemen. Dat gaf me het laatste zetje om het verleden achter me te laten.”

Elk jaar fitter

Op 17 april staat Joseph opnieuw aan de start van de Antwerp 10 Miles. “Ik ben nog niet helemaal zeker of ik vijf of zestien kilometer zal lopen. Na mijn laatste operatie eind vorig jaar mocht ik drie maanden lang niet sporten. Hoe dan ook zal mijn prestatie beter zijn dan de vorige jaren. Ik word elk jaar fitter.”

Joseph is erg trots op de weg die hij heeft afgelegd. “Ik hoor vaak van buitenstaanders dat ik vals heb gespeeld met mijn maagverkleining, maar ik heb hard gewerkt om dit resultaat te bekomen. Ik put veel motivatie uit banale dingen. Mijn ellebogen raken elkaar als ik mijn handen achter mijn hoofd leg en ik kan weer fietsen. Daarvan krijg ik elke dag nieuwe energie om door te gaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER