Direct naar artikelinhoud

Veiligheidsraad veroordeelt Noord-Koreaanse raketlancering

Noord-Korea heeft algehele internationale afkeuring over zich afgeroepen met de lancering gisteren van een langeafstandsraket. De stap van de Noord-Koreanen werd door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties 'krachtig veroordeeld'.

De raad was gisteren in spoed bijeengekomen om te praten over de "ongehoorde provocatie van het Noord-Koreaanse regime", zoals de Franse VN-ambassadeur François Delattre het noemde bij aanvang van de zitting.

Het lanceren van langeafstandsraketten door Noord-Korea is in strijd met resoluties van de Veiligheidsraad, omdat het land tegelijkertijd kernwapens ontwikkelt. "Het lanceren van een langeafstandsraket, ook al wordt die omschreven als de lancering van een satelliet, wijst erop dat Noord-Korea werkt aan systemen om die kernwapens ook af te leveren", lieten de vijftien leden van de Veiligheidsraad weten. Een maand geleden hield Noord-Korea een kernproef. Ook die werd alom scherp veroordeeld.

Antiraketschild

De Noord-Koreaanse regering hield het erop dat de raket was gelanceerd om een waarnemingssatelliet in een baan om de aarde te brengen. Volgens het Zuid-Koraanse leger is inderdaad een voorwerp de ruimte in gebracht, maar de meeste internationale commentaren houden het erop dat de vermeende satelliet slechts een voorwendsel is om een raket voor de lange afstand te kunnen testen. Zo'n raket zou, met een kernlading, uiteindelijk de westkust van de Verenigde Staten moeten kunnen bereiken.

Het is overigens niet de eerste keer dat Noord-Korea erin slaagt een langeafstandsraket de lucht in te sturen. Drie jaar geleden lanceerden de Noord-Koreanen eenzelfde type raket.

Volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia was de lancering van de satelliet Kwangmyongsong-4 ('Stralende Ster', een verwijzing naar de overleden leider Kim Jong-il) een 'volledig succes'. De satelliet zou de aarde moeten gaan observeren voor wetenschappelijke doeleinden. De opdracht tot de lancering werd gegeven door de huidige leider, Kim Jong-ils 33-jarige zoon Kim Jong-un. Op tv-beelden was te zien hoe burgers in de hoofdstad Pyongyang in verrukking naar de lancering keken.

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse zegslieden lieten zondag weten dat beide landen onmiddellijk zullen gaan werken aan het ontwikkelen van een antiraketschild. China en Rusland zijn tegen de komst van zo'n schild en lieten gisteren niet na daar nog eens op te wijzen. Beide landen keurden ook het afschieten door Noord-Korea van de langeafstandsraket af. Volgens Moskou is een 'stellig protest' op zijn plaats.

De Japanse premier Shinzo Abe noemde de lancering van de raket 'absoluut onaanvaardbaar'. Zijn land had ermee gedreigd de al eerder door Noord-Korea aangekondigde raket desnoods uit de lucht te zullen schieten, maar zover kwam het niet. Volgens de Japanse publieke omroep NHK vloog het projectiel over Japans grondgebied, maar werd geen actie ondernomen.

Weinig indruk

President Park Geun-hye van Zuid-Korea sprak van een 'onvergeeflijke provocatie'. Zij riep de Veiligheidsraad op nieuwe sancties in te stellen. De zitting van de raad was aangevraagd door Zuid-Korea, Japan en de VS. Washington stelde dat "roekeloze acties serieuze gevolgen moeten hebben".

De Noord-Koreaanse leider lijkt voorlopig weinig onder de indruk van de strenge veroordeling van zijn acties. "Het staatsagentschap voor ruimteonderzoek blijft prioriteit geven aan wetenschap en technologie. In de toekomst zullen we nog meer satellieten lanceren", liet de Noord-Koreaanse ambassade aan het Russische persagentschap Interfax weten.