Direct naar artikelinhoud

Sp.a: 'Pensioenen zijn nog altijd onrechtvaardig'

Het pensioenplan van de regering om langer werken te belonen, is onrechtvaardig. Dat zegt Kamerlid Karin Temmerman (sp.a). Pensioenminister Daniël Bacquelaine (MR) vindt dat een vreemde redenering.

Caroline en Virginie, twee vriendinnen uit Henegouwen, werden in april beroemd toen ze hun pensioen lieten berekenen. Virginie (61), die een leven lang had gewerkt als zelfstandige, kreeg een lager pensioen dan Caroline, die 33 jaar werkloos was. Onrechtvaardig, zo reageerde de regering-Michel. Zij beloofde plechtig om dergelijke situaties aan te pakken.

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) gaf gisteren in de commissie Sociale Zaken uitleg over een wetsontwerp dat langer werken moet aanmoedigen. Mensen die meer dan 45 jaar werken, krijgen tot nu toe slechts een pensioen voor maximaal 45 jaar. Dankzij een nieuwe regeling voor het doorbreken van de 'eenheid van loopbaan' worden zij voor hun extra jaren toch beloond. Dat is rechtvaardiger.

45 beste jaren

Maar volgens sp.a blijft de ongelijkheid bestaan. Dat zit zo: vroeger werd je pensioen berekend op basis van je 45 beste jaren, dus de jaren waarin je het meest verdiende. Voortaan kijkt de regering naar de 45 eerste jaren. Ben je na die 45 jaar nog altijd aan de slag, dan bouw je ook daarna extra pensioen op. Ben je niet meer aan de slag, dan stopt de opbouw. Ongeacht wat je daarvoor hebt gedaan.

Sp.a vindt dat onrechtvaardig. Neem nu iemand die op zijn 16de is begonnen en op zijn 58ste op brugpensioen gaat. In de oude regeling keek men voor de pensioenberekening naar de beste 45 jaren. In praktijk waren dat de laatste, want een inkomen uit het brugpensioen ligt gewoonlijk hoger dan het startersloon. In de nieuwe regeling kiest men echter de eerste 45 jaar.

"Het gaat niet om het aantal effectief gewerkte jaren, maar vooral om het tijdstip waarop je werkt", zegt Karin Temmerman. "Wie lang werkt en dan werkloos wordt, verliest. Wie lang werkloos is geweest en dan even werkt, wint. Dus als je op het einde van een lange carrière werkloos wordt, ben je de dupe."

Zelfstandigen

In het Zomerakkoord besloot de regering-Michel dat wie voor zijn 50ste werkloos wordt, minder pensioenrechten zal opbouwen na een jaar werkloosheid. Zo zal Caroline bij de opbouw van haar pensioen 14 maanden sneller terugvallen op haar minimumrecht. Daardoor wordt haar pensioenvoordeel op Virginie, die heel haar leven werkte als zelfstandige, kleiner.

Minister Bacquelaine benadrukt dat de pensioenen van zelfstandigen omhoog zijn gegaan. "Ik daag sp.a uit om een regering te vinden die meer heeft gedaan voor de pensioenen van zelfstandigen dan wij", meldt hij via zijn woordvoerder. De minister stapt niet mee in hun redenering. "Ik vind het niet logisch dat iemand met een volle loopbaan zijn pensioen kan verhogen door in het systeem van de werkloosheid te blijven hangen."