Direct naar artikelinhoud

Beweging.net moet 'aanzienlijke inspanning' leveren voor Arco

Volgens Deminor moet beweging.net een 'aanzienlijke inspanning leveren' voor de gedupeerde coöperanten van Arco. Dit nadat voorzitter Patrick Develtere aangaf dat beweging.net wil meebetalen voor een oplossing.

"Deze regering heeft een oplossing beloofd voor de Arco-coöperanten. En wij willen daar een bijdrage aan leveren", zegt Develtere in Het Nieuwsblad. Daarmee reageert de christelijke arbeidersbeweging voor het eerst op de vraag van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om duidelijk rond een eventuele bijdrage aan een regeling voor de 800.000 Arco-gedupeerden.

Vooruitgang

Develtere waarschuwde meteen voor te grote verwachtingen. "Of daarvoor nog wel ruimte is na onze besparingen? Dat is een terechte opmerking. Maar ik ga daar voor de rest niet op ingaan", zegt hij.

Volgens de voorzitter komt er wel stilaan schot in de zaak voor de Arco-gedupeerden. "De vereffening loopt, het Europees Hof zal zich daar heel binnenkort over uitspreken. We zijn blij dat er vooruitgang is, want de mensen leven al sinds 2008 in onduidelijkheid."

Het adviesbureau Deminor reageert dat "beweging.net een aanzienlijke inspanning moet leveren om het onevenwicht in de Arco-erfenis tussen beweging.net en de coöperanten te herstellen". Het adviesbureau staat intussen 2.172 coöperanten bij die de dupe zijn van de ondergang van Arco, destijds de financiële arm van het ACW (nu beweging.net) en inmiddels in vereffening.

Arco kwam in de problemen door de ondergang van Dexia, de bank waarvan ze aandeelhouder was.