Direct naar artikelinhoud

Plankgas voor gevorderden

Meer dan twintig jaar geleden begonnen ze te skaten op het dorpsplein; nu gaan ze werken met hun skateboard. De eerste generatie skaters in België is volwassen geworden en ze denken er niet aan om van hun board te stappen. 'Skaten houdt ons jong.'

Stefaan Degrendele (38)

arbeider Brouwerij Bavik

skate al 24 jaar

"Toen ik 14 jaar was, bracht ik een uitzonderlijk zonnige paasvakantie door op een dun, plastic slalom-plankje, dat een vriend uit zijn garage had opgeduikeld. In de daaropvolgende zomervakantie stond ik voor het eerst op een professioneel skateboard en dat gaf me een zalig gevoel. Na mijn eerste vakantiejob - twee maanden afwassen - had ik net genoeg verdiend voor mijn eerste plank ter waarde van 7.950 frank."

"Vert skaten (op een grote U-vormige schans van 3 à 4 meter hoog, SD) is echt mijn ding. Het was ongelooflijk populair toen ik begon, maar nu zijn er amper nog vert skaters. Net daarom vind ik het leuk, ik doe iets wat niet veel andere skaters kunnen."

"Skaten bezorgt me een gevoel van vrijheid, je staat helemaal alleen op je plank en al wat je bereikt, heb je volledig aan jezelf te danken. Ik heb nooit gedacht aan stoppen, skaten houdt me net jong. Ik kan de twaalfjarige in mezelf nog eens loslaten."

"Ik neem niet meer zoveel risico's, dat was vroeger wel anders. Als ik nu zwaar val, duurt het een tijdje voor ik weer recht kom. Bovendien heb ik verantwoordelijkheden, ik moet rekening houden met mijn gezin, mijn werk, ik kan me niet al te veel blessures veroorloven."

"De mentaliteit is enorm veranderd. Ik heb het soms lastig met het feit dat de jongere generatie alles zo vanzelfsprekend vindt. Ze vergeten dat je moet werken om iets te bereiken. Als ik jongeren met hun board zie gooien, word ik kwaad. Een plank kost veel en íemand moet daar hard voor werken. Het herinnert me telkens weer aan mijn eerste skateboard en hoe lang ik ervoor moest sparen."

Sven Aerts (37)

uitbater skateshop Lockwood

skate al 24 jaar

"In het dorp waar ik ben opgegroeid was paardrijden zowat de enige vrijetijdsbesteding. Toen ik 13 jaar was, sloot ik me dan ook aan bij de ponyclub. Eén voor één ruilden mijn vrienden het zadel in voor een skateboard, dus kon ik moeilijk achterblijven. Samen met mijn vrienden van de ponyclub bouwde ik een ramp, maar ons plan was net iets te ambitieus. We beseften pas dat 2,5 meter wel erg hoog was toen we er bovenop stonden. Omdat niemand er af durfde, hebben we ze uiteindelijk een meter ingekort."

"Ik moest mezelf alles aanleren, had geen grote voorbeelden en kreeg zelden andere skaters te zien. Op een dag keek ik naar een skatefilm en zag ik iemand een 'ollie' doen. Een wereld ging voor me open, tot op dat moment had ik er niet bij stilgestaan dat je dat board kon loslaten, en ik was al ruim een jaar bezig."

"Voorgoed stoppen met skaten, daar heb ik nooit aan gedacht, maar ik heb wel een moeilijke periode doorgemaakt. Toen ik 18 jaar was, sukkelde ik met de gewrichtsbanden van mijn beide enkels. Ik had er al twee keer drie maanden revalidatie opzitten en een derde keer had ik niet aangekund."

"Met sponsors de wereld rond reizen was in mijn tijd helemaal niet vanzelfsprekend. Ik moest sparen en op eigen houtje een trip maken. De jeugd heeft het vandaag in zekere zin gemakkelijker, omwille van de sponsoring. Maar ik zie ook heel wat jongens die hun talent vergooien. Ze willen geld verdienen met skaten, maar feestjes zijn voor hen minstens zo belangrijk. Voor mij bestond maar één ding: skaten."

Yves Tchao (45)

uitbater Ride all day

skate 34 jaar

"Ik ben beginnen skaten in '77, toen het voor het eerst populair werd in België. Ik was toen tien jaar en zowat iedereen in mijn buurt bracht zijn vrije tijd door op een plank. Zelf had ik geen skateboard en dus klopte ik geregeld aan bij een vriend van mijn moeder, die een plank uit de VS had meegebracht. Omdat ik ze zo vaak leende, heb ik ze uiteindelijk gekregen."

"Je bent nooit te oud om op een plank te staan. Zolang ik zin heb om te skaten en mijn lichaam het toelaat, ga ik er mee door. Wanneer ben je te oud voor voetbal? Nooit. Waarom zou dat anders moeten zijn voor skaten? Op sport staat geen leeftijd."

"Het is ook zo dat je voor het eerst verschillende generaties op een plank ziet staan. Zowel tieners als een iets ouder publiek begeven zich massaal op het skateboard. In de winkel merk ik dat longboarden aan populariteit wint. Vooral de 'oudere generatie' gebruikt deze planken als vervoersmiddel. Ook ik neem geregeld mijn plank om te komen werken, je doorkruist de stad veel sneller en je kan genieten van de buitenlucht."

"Skaten is een sport de la rue, er bestaat niets leukers dan op een zomerse dag rond te cruisen op je skateboard. Ik geef de voorkeur aan street skaten omdat het creativiteit vereist. Bovendien ben ik ermee opgegroeid. Toen ik jong was, bestonden er geen skateparken; de straat was de enige plek waar je terecht kon. Skaters kijken met andere ogen naar de stad dan 'gewone' mensen. Wij zien overal te overwinnen hindernissen. De stad is ons speelterrein, uitgestrekt en onbeperkt."