Direct naar artikelinhoud

Ook Vantornout pikt zijn overwinning mee

Klassementscross nummer zeven leverde ook naam nummer zeven op in de rij van winnaars. De vreemde reeks gaat onverminderd verder. Klaas Vantornout ontbrak nog en dat zette de West-Vlaming gisteren recht. Op de zware omloop van Gavere was hij de beste en de sterkste.

Noem het nivellering aan de top. Of het veldrijden is op een andere manier aan het vervellen. Bij de start van het seizoen had iedereen de mond vol over de jonge getalenteerde crossers die op en over een oudere generatie zouden walsen. Mathieu van der Poel won in Gieten, Lars van der Haar in Valkenburg, Wout van Aert op de Koppenberg.

Zes weken later en ook Sven Nys (Ronse), Kevin Pauwels (Zonhoven) en Tom Meeusen (Ruddervoorde) hebben hun overwinning opgeëist. De oude generatie is nog niet dood. Ontbrak nog: Klaas Vantornout. De Belgische kampioen van 2013 won in Erpe-Mere en Meulebeke, maar een 'televisiecross', zoals Vantornout zei, had hij nog niet gewonnen.

In Gavere zette hij dat op overtuigende manier recht. De vierde wedstrijd om de Superprestige geldt als een van de mooiste en meest prestigieuze van het seizoen. Een klassieker die elke veldrijder op zijn palmares wil. Hij heeft zijn grote dus binnen.

Of Klaas Vantornout dan niet een beetje ongeduldig werd? Iedereen wint. Wanneer was hij dan aan de beurt? "Ik lag er niet wakker van. Ik heb een heel goed seizoen gereden tot nu. Met Sven Nys ben ik misschien de meest regelmatige coureur van allemaal. Dat vind ik ook belangrijk. Ik probeer elke wedstrijd goed te zijn. Ik heb Erpe-Mere gewonnen. Ik voel me sterk sinds het begin van het seizoen. In Ruddervoorde voelde ik me ook sterk. Ik ben daar genekt door het parcours. En in zo'n cross als Gavere komen toch de sterke renners naar voor."

Veelwinnaar

Van der Poel (zesde) maakte de inschattingsfout van een te snelle start, Van der Haar (vijfde) startte te traag en kwam nooit in het ritme. Van Aert koos ervoor om bij de beloften te starten, waar hij won. In Gavere bestond het podium uit de oudjes Vantornout, Kevin Pauwels en Sven Nys.

Klaas Vantornout grossiert niet in de overwinningen. Helemaal niet in klassementscrossen. Hij won Gieten (twee keer), Middelkerke (twee keer) en Ruddervoorde (één keer). "Ik ben geen veelwinnaar", erkent hij. Gavere is grote overwinning nummer zeven. Qua prestige schaalt hij alleen het Belgisch kampioenschap hoger in. "Belgisch kampioen ben je een heel jaar. Er gaat niets boven zo'n trui. Maar Gavere winnen, dat is ook niet te beschrijven."

Vantornout legde de basis voor zijn zege in de voorlaatste ronde. Een beetje geholpen door ploegmaat Pauwels die het vertikte Meeusen te helpen. De West-Vlaming sloeg in geen tijd de kloof die hem de zege opleverde. "Ik had power in de benen, maar ik wilde niet te vroeg aanvallen. Een foutje was snel gemaakt. Het was heel technisch. Ik had om regen gevraagd en dat heb ik gekregen. Meeusen nam veel risico's in de afdaling. Het was erg riskant op het eind. Zelf heb ik ook een paar foutjes gemaakt. Ik was wel de beste op de rechte stukken."

Zijn seizoen, zegt Vantornout, is al grotendeels geslaagd. "Ik ga nu niet berusten, maar toch."

UITSLAG ASPER-GAVERE

1 .Klaas Vantornoutin 1u07:45

2. Kevin Pauwelsop 0:08

3. Sven Nys 0:19

4. Tom Meeusen 0:33

5. Lars van der Haar (Ned) 0:58

STAND SUPERPRESTIGE

1. Sven Nys 52 ptn

2. Mathieu van der Poel (Ned) 50

3. Klaas Vantornout 49

4. Lars van der Haar (Ned) 49

5. Kevin Pauwels 48