Direct naar artikelinhoud

'Scorende spits' schiet raak in groene voorzittersstrijd

Meyrem Almaci (38) is de nieuwe voorzitter van Groen. Ze haalde het met 60 procent van de stemmen van haar uitdager Elke Van den Brandt. Ze volgt Wouter Van Besien op, die de partij sinds 2009 leidde.

Almaci, de eerste Belgische partijvoorzitter met roots buiten Europa, moet vooral bewijzen dat er een groen alternatief is voor de centrumrechtse regering. De groene partijleden zaten afgelopen weekend in Brussel samen om een nieuwe voorzitter te kiezen. Wouter Van Besien, de uittredende voorzitter, wil zich meer toeleggen op parlementair werk en zijn thuisstad Antwerpen.

Tijdens de race om het voorzitterschap bleek dat de inhoudelijke verschillen marginaal waren tussen Almaci en Van den Brandt. Het verschil lag eerder in de stijl: Almaci stelde zich voor als een scorende spits, terwijl Brusselaar Van den Brandt zich opwierp als spelverdeler, een beetje zoals Van Besien.

Alternatief

In haar overwinningstoespraak benadrukte Almaci dat Groen een alternatief kan bieden voor de huidige Vlaamse en federale regering. "Nu onze partij zichzelf geconsolideerd heeft, moeten we onszelf durven profileren. Wij zijn niet meer het kleine broertje in progressief Vlaanderen."

En nog: "Stijgende facturen, van water tot elektriciteit, van crèche tot school. Hakken in de dienstverlening van De Lijn en de NMBS, vervuilende kerncentrales langer openhouden, mensen tegen elkaar opzetten. Gewone burgers betalen de prijs voor beslissingen die ingaan tegen het gezond verstand."

Voor Almaci kan het anders. "TINA (There is no alternative) is een zwartkijker. Er zijn massa's alternatieven, maar je moet je ogen wel openen." Het is uitkijken naar hoe Almaci zich zal opstellen tegenover sp.a. Socialistisch voorzitter Bruno Tobback herhaalt alvast zijn oproep tot samenwerking in de oppositie "om de bekommernissen van de mensen te blijven vertolken." Almaci zegt dat beide partijen momenteel al samenwerken, bijvoorbeeld om een alternatieve meerderheid te vormen voor de invoering van een vermogenswinstbelasting.

Almaci is, net als Van Besien, afkomstig uit Antwerpen. Ze heeft Turkse roots. In het federale parlement profileerde ze zich als bankenexpert. "Mijn voorzitterschap is geslaagd als we blijven groeien, zowel in het aantal leden als in de verankering op lokaal niveau."