Direct naar artikelinhoud

Bierkaai Pukkelpop

Max Neetens is leerkracht, vertaler en schrijver, en kijkt uit naar Rihanna op Pukkelpop.

Vermoeiend is het, voor iemand die zoals ik van dag tot dag leeft, wanneer in de lente al moet nagedacht worden over het afhandelen van de zomer. De grote vragen moeten namelijk beantwoord: gaan we een tijdje ver weg of gaan we heel lang dichtbij blijven? Gaan we ergens nieuw heen of ergens vertrouwd? Gaan we naar Rock Werchter of naar Pukkelpop? Er moet gepland worden.

Pukkelpop beantwoordt de vraag eigenlijk al door Rihanna te programmeren: ik schijn immers zelf ook helder als een diamant. Voor het goedkope bier hoef ik het alvast niet meer te doen: anno 2016 kost een pint op de wei de volle 3 euro.

Eerlijk gezegd vind ik dat een redelijke beslissing. Bierprijzen stijgen nu eenmaal. Daar iets aan proberen te doen is vechten tegen de desbetreffende kaai. Komt nog bij dat festivals mijn volledige toestemming hebben iets duurder te zijn dan andere drinkgelegenheden, aangezien ze mij in een ongezien goede bui weten te krijgen, iets wat met het voorbijschrijden der dagen steeds zeldzamer wordt.

Wat mij tegen de borst stuit, is dat een pint maar 2,75 euro kost wanneer men betaalt met Bancontact. Nu is het zo dat ik, wanneer ik mij op een festival bevind, mijn bankkaart hoegenaamd niet op zak wil hebben. Niet zozeer uit wantrouwen voor de dronkenlappen rondom me, maar eerder voor de dronkenlap die ik zelf af en toe durf te zijn. Dat wordt nu dus afgestraft. Het is steeds moeilijker een verantwoordelijk man te zijn.

Het is natuurlijk zo dat ik mijn bonnetjes op voorhand kan bestellen voor maar 2,5 euro. Dat is echter niet handig, dat maakt alles gewoon nog net dat tikje vermoeiender. Het is een extra vraag voor op mijn lijstje: zal ik zat zijn, of echt heel zat?

Een optimist kan hier opwerpen dat zo al mijn problemen zijn opgelost, dat ik zonder zorgwekkende portefeuille dartel over de wei kan strompelen, maar dat is klinkklare onzin. Als ik kijk naar wat mijn dronken zelf 's nachts allemaal uitspook, merk ik dat we amper iets gemeen hebben. Mijn nuchtere zelf heeft geen idee hoeveel bier mijn dronken zelf wil drinken. Ook dat is dus geen optie.

Ze hebben het slim bekeken, die festivals. Deze zomer zal ik, zonder bankkaart, zonder op voorhand bestelde bonnetjes, een hogere bierprijs betalen. Het kan gewoon niet anders.