Direct naar artikelinhoud

Art nouveau-villa van Horta blijft staan

Villa Féron, een landhuis van de hand van Victor Horta in Sint-Genesius-Rode, wordt niet gesloopt. De provincie Vlaams-Brabant heeft de stedenbouwkundige vergunning voor de geplande sloop ingetrokken, ook al is de villa nog altijd geen beschermd monument.

In januari leverde de gemeente Sint-Genesius-Rode een vergunning af voor de sloop van Villa Féron, dat art nouveau-architect Victor Horta in 1905 ontwierp. Die vergunning druiste in tegen het advies van het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed, dat in maart bij de provincie Vlaams-Brabant in beroep ging tegen de beslissing. Met succes, blijkt nu. De provincie heeft de vergunning ingetrokken, waardoor de villa ongewijzigd blijft. "Het gebouw is historisch gezien te waardevol en de nieuwe plannen zijn in strijd met het Bijzonder Plan van Aanleg", vertelt Tom Dehaene, gedeputeerde voor stedenbouwkundige vergunningen in Halle-Vilvoorde.

Jos Vandenbreeden van het Sint-Lucasarchief voor Brussels en Vlaams architecturaal erfgoed noemt het "een moedige beslissing". Maar dat een van de argumenten voor de weigering van de sloopvergunning luidt dat er nog "voldoende karakteristieke elementen" zijn om de villa niet af te breken, betekent echter niet dat Villa Féron nu volledig beschermd wordt. "Wij doen geen uitspraak over de erkenning van de erfgoedwaarde van een gebouw, maar in een dossier als dit nemen wij het wel mee in overweging", legt Dehaene uit.

Het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), verantwoordelijk voor onroerend erfgoed, laat weten dat de beslissing niets verandert aan het standpunt om de villa niet te beschermen. "Maar dat de villa behouden blijft, is uiteraard gewenst."

Er loopt al langer een discussie of de villa kan worden erkend als beschermd monument. Tot nog toe klonk het steeds dat er sinds de verbouwingen in 2002 te veel van de erfgoedwaarde van het pand verloren was gegaan om het te beschermen.

"Er wordt een zeer eigenaardig beleid gevoerd", vindt Vandenbreeden. "In het verleden waren er te veel beschermingen, ook van gebouwen die het niet waard waren. Maar van een architect als Horta of Henry van de Velde zou het hele oeuvre beschermd moeten worden, maar daartoe is men blijkbaar niet bereid."