Direct naar artikelinhoud

'Zware klap voor cultuur in Molenbeek'

Nu zowel dansgezelschap Ultima Vez als concertplek De Vaartkapoen moeten vrezen voor hun subsidies rijst de vraag: quid cultuur in Molenbeek? 'Dit is een zware klap, zeker nu onze gemeente positieve initiatieven hard nodig heeft', zegt de schepen van Cultuur.

Er is nood aan een meer diverse, gekleurde cultuursector. Op vraag van cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) werd er in de beoordeling van de nieuwe subsidieronde dan ook meer belang gehecht aan maatschappelijke en culturele diversiteit bij de organisaties. Maar uitgerekend twee bekende spelers uit de multiculturele Brusselse gemeente Molenbeek komen nu in gevaar na een streng rapport van de beoordelingscommissies.

Voor gemeenschapscentrum De Vaartkapoen (VK) dreigt de doodsteek. Hun subsidieaanvraag is over de hele lijn gebuisd en het advies luidt: geen subsidies meer.

Het bekende Ultima Vez kreeg van de beoordelingscommissie, naast een goede zakelijke score, slechts een voldoende voor artistiek werk. De commissie adviseert de minister om het dansgezelschap van Wim Vandekeybus 970.000 euro subsidie te geven voor de komende vijf jaar. Veel minder dan de 1,44 miljoen die Ultima Vez naar eigen zeggen nodig heeft.

"We begrijpen totaal niet hoe de commissie tot deze conclusie is gekomen", reageert Ultima Vez. "Onze voorstellingen trekken steevast volle zalen en bereiken een breed en jong publiek."

Open werkruimte

Volgens de beoordelingscommissie weet het werk van Vandekeybus de laatste jaren minder te overtuigen. Ultima Vez' plannen voor nieuwe producties, samenwerkingsverbanden en workshops in Molenbeek zouden in hun subsidiedossier te vaag zijn of niet goed uitgewerkt.

"Sinds onze verhuis naar Molenbeek in 2012 is onze werkplek tot een unieke, dynamische en open werkruimte uitgegroeid", zegt manager Kristien De Coster. "In de repliek die wij na het voorlopig advies hebben ingediend hebben we onze werking nog verder toegelicht. De voorbije jaren hebben we voluit de kaart getrokken van verbreding en verdieping: participatieprojecten in Molenbeek, ondersteuning van jonge makers en van de Brusselse dansgemeenschap, projecten met scholen en jongeren. Dat verhaal wordt niet gehonoreerd door de subsidiecommissie."

Ook in het advies van De Vaartkapoen klinkt de kritiek dat hun artistiek dossier te vaag blijft over plannen en samenwerkingen. Het centrum zou zijn pioniersrol kwijt zijn en te weinig inzetten op startende of lokale artiesten.

Klopt niet, klinkt het bij de organisatie. "We organiseren een repetitieplek voor hiphoppers en dj-workshops, nodigen wekelijks lokale collectieven uit om bij ons te komen freestylen, zetten voluit in op urban genres en jong talent."

"Maar na de aanslagen in Parijs hebben we ook mee een wake op het gemeenteplein georganiseerd", zegt Yannick Bochum van de VK. "We willen meer dan ooit een motor zijn in Molenbeek. Door het artistieke te koppelen aan het sociale, door jonge gasten hier mee te trekken en te 'empoweren'. 95 procent van onze vrijwilligers komt uit de buurt. Maar in het advies wordt er naar mijn gevoel niet al te veel gesproken over Molenbeek. Jammer."

Op sociale media circuleert alvast een petitie om de VK te steunen. En ook het gemeentecollege van Molenbeek heeft al een brief naar minister Gatz gestuurd om te pleiten voor het belang van de cultuurhuizen in de gemeente. Het is dan ook de minister die in juni de subsidies verdeelt. Hij kan daarbij altijd afwijken van de adviezen van de commissies.

"Onze gemeente heeft positieve culturele initiatieven hard nodig, zeker nu Molenbeek na de aanslagen negatief in het nieuws is gekomen", zegt schepen van Nederlandstalige Cultuur Annalisa Gadaleta (Groen). "Net daarom zijn de strenge rapporten voor Ultima Vez en de VK een zware klap. Beide organiseren workshops voor de jeugd en geven een goed signaal naar de buitenwereld: namelijk dat hier mooie dingen gebeuren en het de moeite loont om naar hier te komen."