Broer van gewurgde Kimberley: “Ze zagen elkaar doodgraag”

© repro Facebook

“Ze zagen elkaar dolgraag. Al was hij een jaloers type”. Volgens de broer van de gewurgde Kimberley Courtens (20), die vanmiddag getuigde op het assisenproces in Kortrijk, was er niets dat er op wees dat haar vriend Kenny Terryn, die bij hen, inwoonde, zijn geliefde zou vermoorden in hun appartement in Hooglede.

blg

Op het assisenproces tegen Kenny Terryn (24) heeft de broer van het slachtoffer zijn getuigenis afgelegd. Kevin Courtens en zijn moeder deden op 12 september 2014 bij de politiezone RIHO aangifte van de verdwijning van Kimberley (20).

Amper een uur na de dood van Kimberley Courtens besefte haar broer Kevin al dat er iets niet klopte. "We hadden om 13 uur afgesproken in Kortrijk, maar ze was niet komen opdagen. Mijn zus was anders altijd heel stipt, of ze stuurde een berichtje om te laten weten dat ze bijvoorbeeld in de file stond." Om kwart voor twee begon de broer van het slachtoffer de ziekenhuizen in de streek al te bellen.

In de vooravond deed Kevin Courtens samen met zijn moeder aangifte bij de politie. "Wij maakten ons al de hele middag zorgen, maar daar vonden ze het eerst niet onrustwekkend. Dan zijn ze toch met een zoekactie begonnen en is haar auto gevonden in Roeselare. Uiteindelijk kregen we pas om 3 uur 's nachts slachtofferhulp aan de deur om te zeggen dat ze vermoord was."

Verdachte koershandschoenen

Kenny Terryn woonde enkele maanden in bij Kimberley Courtens en haar ouders in Avelgem. "Hij was redelijk stil, toen hij bij ons in Avelgem woonde. Ik heb niets speciaals gemerkt, ze zagen elkaar doodgraag. Het was wel een jaloers type", herinnert Kevin Courtens zich. Van enige agressie heeft de getuige ook niets gemerkt. "Alleen maar normale discussies, zoals in elke relatie. Mijn zus was behulpzaam, vriendelijk en lief. De perfecte zus eigenlijk."

De beschuldigde heeft altijd volgehouden, dat de feiten in een opwelling gebeurden. Procureur-generaal Tom Janssens vroeg zich af waarom hij die bewuste dag fietshandschoenen op zak had. "Dat zat waarschijnlijk nog in die broek van met de fiets te rijden. Als ik mij beter voelde, ging ik soms eens een frisse neus halen", antwoordde de beschuldigde. Meester Joke Vanbelle, advocate van de burgerlijke partijen, merkte op dat het ongeloofwaardig is dat Terryn zogezegd met een jeans ging fietsen, maar dan wel koershandschoenen droeg.

Ook de plaats waar Terryn de wagen van het slachtoffer achterliet, was voer voor discussie. "Dat was aan het kanaal Roeselare-Ooigem. Het voertuig stond duidelijk zichtbaar en zeer dicht bij het water geparkeerd", aldus een speurder. Bovendien stuurde hij de dag voor de feiten een onheilspellende sms aan zijn moeder. Het leek erop dat de beschuldigde afscheid wilde nemen. Aan zijn tante zou Terryn na zijn bekentenis iets gelijkaardigs verklaard hebben. "Dat is niet waar. Ik heb hem zelf gevraagd of ze samen weg wilden zijn, maar daar had hij geen antwoord op. De politie zal dat verkeerd geïnterpreteerd hebben."

De tante van de beschuldigde benadrukte dat ze dergelijke feiten nooit verwacht had. "We weten dat je geen slechte jongen bent en we zullen er altijd voor je zijn, hoe het hier ook afloopt. Het mocht niet gebeurd zijn, maar geen mens weet wat je op dat moment bezielde." Volgens de getuige speelden de psychische problemen van Terryn wellicht een cruciale rol.

Kaarten leggen

Vanochtend legde de gerechtspsychiater uit dat Terryn in zijn jeugd een vaderfiguur had gemist. “Dat was inderdaad een moeilijke relatie. Hij dronk ook nogal. Als hij dan thuiskwam, was het bijna elke dag ruzie.” Enkele jaren geleden gingen de ouders van de beschuldigde uit elkaar. “Het contact met mijn mama is wel altijd goed geweest. Ik heb een pracht van een moeder en zou geen betere moeder kunnen wensen.”

Al op 15-jarige leeftijd trok Kenny Terryn in bij zijn toenmalige vriendin en haar ouders. Na ruim drie jaar liep die relatie op de klippen. De beschuldigde zou haar toen bij de keel gegrepen hebben. “Kelly zei dat ze het niet meer zag zitten tussen ons, maar twee weken later had ze al een ander. Een tijdje later gaf ze mij een stomp tijdens een discussie. Daarom heb ik haar vastgegrepen om haar tegen te houden.”

In het voorjaar van 2014 knoopte Terryn een relatie aan met Kimberley Courtens, maar gezondheidsproblemen gooiden roet in het eten. “In mei ben ik beginnen sukkelen met erectiestoornissen. Ik was vaak misselijk, had draaiingen en buikkrampen. Mijn handen trilden ook enorm.” De dokters vonden geen fysieke oorzaak, waarop de jongeman te rade ging bij de moeder van zijn ex-vriendin. “Ze had vroeger nog mijn kaarten gelegd. Ik weet dat het enorm stom is, maar ik geloofde daar toen in. Ze zei dat ik een chronische, slepende ziekte had. Ze zei ook dat Kimberley geheimen had voor mij.”

“Ze trok haar hoofd weg voor mijn zoen”

Uiteindelijk besloot Terryn zich te laten opnemen in het ziekenhuis. “Het ging echt niet meer, maar Kimberley zag dat niet zitten. De volgende dag is dan een discussie ontstaan toen ik weer maagkrampen had.” Het slachtoffer maakte duidelijk dat ze de hele situatie beu was. “Ik probeerde het goed te maken door een zoen te geven. Ze trok haar hoofd heel afwijzend weg. En dan ben ik volledig de controle verloren. Ik duwde met beide duimen hard op haar keel. Na een paar seconden viel ze al op de grond. Ik denk dat ik dan nog twee minuten geduwd heb, maar eigenlijk weet ik dat niet. Ik weet echt niet waarom ik zoiets verschrikkelijks gedaan heb.”

Na de feiten probeerde de beschuldigde zijn vriendin naar eigen zeggen nog te reanimeren. Daarna besloot hij het lichaam in een gracht te dumpen. Diezelfde dag biechtte hij alles op aan zijn moeder. “Ik vroeg haar op de koffietafel voor mijn overgrootmoeder om even naar buiten te gaan. Mijn moeder stortte echt in, en ik ook.”

Tenslotte drukte Kenny Terryn nog zijn spijt uit tegenover de familie van het slachtoffer. “Ik schaam me echt enorm voor hetgeen ik allemaal gedaan heb. Ik kan het jammer genoeg nooit meer goedmaken, ook al wil ik het nog zo hard. Ik zou echt willen dat ik het kon terugdraaien.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen