Direct naar artikelinhoud

'Het doet er helemaal niet toe wat er tussen je benen zit'

Met een 'unigender' klerencollectie wil de Antwerpse Ines Rombouts (27) biseksualiteit bespreekbaar maken. Voor wie zich niet zwart of wit voelt, maakt ze nu grijze kledij.

Uniseks kledij, dat kennen we. Mannen en vrouwen dragen dezelfde sweater of jeans. Maar wat is een 'unigender' kledijcollectie?

"Met 'uniseks' verwijs je enkel naar het geslacht. Dat is een puur lichamelijk kenmerk: je bent man of vrouw. Maar je gender is veel complexer en meer variabel. Iemand die als man geboren is, kan zich vrouw voelen, bijvoorbeeld. Sommige mensen voelen zich 'a-gender' of genderneutraal.

"Tussen zwart en wit bestaat een heel spectrum, dat je met je eigen persoonlijkheid en je beleving invult. Dat is een van mijn belangrijkste boodschappen: het doet er niet toe wat er tussen je benen zit."

Je bent zelf ook biseksueel, of 'non-monoseksueel'.

"Ik wist als tiener al dat ik op jongens en op meisjes val. Maar de druk om 'normaal' te zijn is heel sterk, je krijgt het idee opgedrongen dat je moet kiezen. Ik voelde me lang onzichtbaar. Ik zag er ook uit als een grijze muis. Pas later heb ik manieren gevonden om mezelf te uiten, ook door een eigen stijl te vinden qua kleren en kapsels. Dat heeft me geholpen om mijn eigen identiteit te vormen."

"Er bestaan ook geen rolmodellen of voorbeelden voor ons. In de media komt biseksualiteit nauwelijks aan bod. Geen wonder dat er zoveel onbegrip is."

Je hebt ook research gedaan naar de manier waarop mensen biseksualiteit bekijken. Hoe pakte je dat aan?

"Ik heb gewoon met open vizier mensen aangesproken, op Twitter, Facebook, Tinder. Met veel mensen kwam ik via via in contact. Mensen van alle culturen, religies, geaardheden. Dan vroeg ik gewoon om eens een koffie te gaan drinken, om heel open het gesprek aan te gaan: wat denk jij van mensen die biseksueel zijn? En dan bleken er nog heel veel vooroordelen te bestaan.

"Mensen begrijpen niet wat het inhoudt. Ik denk dat er vooral veel angst is. Als ik een date heb met een jongen en ik vertel hem dat ik bi ben, dan krijg ik ook vaak bange reacties. 'Je gaat me zeker laten zitten voor een meisje.'

"Velen associeren biseksualiteit enkel met seks. Met triootjes en losse contacten, niet met vaste relaties. Het wordt niet serieus genomen."

Je collectie met slogans brengt het thema ook eerder op ludieke toon.

"Op een heel luchtige toon wil ik het onderwerp bespreekbaar maken, zeker bij jonge mensen. Angst en vooroordelen ondermijnen doe je het best met een lach."

Er waren na je presentatie afgelopen weekend ook kritische geluiden te horen. 'Ook je geaardheid is voer voor de platte commerce', schreef blogger Wendy Kroy op Twitter.

"Als je naar buiten komt met een controversieel thema, dan kun je negatieve commentaar verwachten. Dat is oké, het belangrijkste is dat erover gepraat wordt.

"Dit is een kleinschalig project. Ik maak elk stuk op bestelling, met de zeefdruk. Je mag mijn bankrekening zien. Die platte commerce, dat valt nogal mee hoor." (lacht)

De collectie is verkrijgbaar via www.must-have.be