Direct naar artikelinhoud

De weg naar autonoom rijden

Om de definitie van een autonoom voertuig vast te leggen heeft het instituut van automobieldeskundigen SAE International zes niveaus bepaald, van nul tot vijf. Ter vergelijking: de automatische piloot van Tesla zit nu nog op niveau 2. Elon Musk wil dat zijn Tesla eind dit jaar niveau 5 aankan.

Niveau 0

De mens stuurt zelf, maar het voertuig kan waarschuwingen sturen via het dashboard.

Niveau 1

De wagen kan de bestuurder helpen bij het sturen en het beheersen van de snelheid, zoals adaptieve cruisecontrol en parkeerhulp. De mens behoudt steeds de volledige controle.

Niveau 2

De bestuurder heeft nog steeds de controle over het voertuig, maar kan het stuur en de snelheid overlaten aan de wagen. Hij moet wel continu opletten en ingrijpen wanneer de wagen faalt.

Niveau 3

De auto kan onder ideale omstandigheden en op sommige plaatsen, zoals snelwegen, volledig autonoom rijden. De bestuurder hoeft niet meer op te letten. Wanneer de wagen het vraagt, moet hij nog wel ingrijpen.

Niveau 4

Er is sprake van hoge autonomie op de meeste wegen. De wagen maakt zelf beslissingen, zelfs als hij de bestuurder vraagt om het stuur over te nemen.

Niveau 5

De auto rijdt volledig autonoom van A naar B, zonder ingreep van de mens zelf. Die hoeft alleen nog de bestemming in te geven. De aanwezigheid van een bestuurder of passagier is niet vereist.