Direct naar artikelinhoud

Eén op de drie Belgische jobs is deeltijds of sociaal belastend

Van de loontrekkende Vlamingen werkt 32,3 procent in 'precaire' arbeidsomstandigheden. Ze werken hetzij onvrijwillig deeltijds of onvrijwillig met een tijdelijk contract, of in een sociaal of een fysiek belastende arbeidstijdregeling. Dat blijkt uit berekeningen door het Steunpunt Werkgelegenheid, Arbeid en Vorming van de KU Leuven op basis van een enquête die het Nationaal Instituut voor de Statistiek in 2001 uitvoerde.

Ongeveer 2,8 procent van de Belgische beroepsbevolking werkt onvrijwillig deeltijds en 5,8 procent werkt onvrijwillig met een tijdelijk contract. Ze vinden geen voltijds of vast werk op de arbeidsmarkt. Meer dan 16 procent werkt in een arbeidstijdregeling die sociaal belastend kan zijn. Ze werken minstens de helft van de tijd 's avonds, in het weekend en/of in een door de werkgever opgelegd flexibel uurrooster. Twaalf procent van de beroepsbevolking werkt in een fysiek belastende regeling. Het gaat onder meer om wie minstens de helft 's nachts werkt.

Vrouwen (34,2 procent) werken iets meer in die precaire omstandigheden dan mannen (30,7 procent). Het percentage stijgt ook gevoelig naarmate men jonger is. Bij 50-64-jarigen is dat 23,9 procent om te stijgen tot 49,2 procent bij de -25-jarigen. Dat is ook het geval naarmate men lager geschoold is.

(Belga)