Direct naar artikelinhoud

Rechtenkwestie dagboek Anne Frank nog niet beslecht

Mag het dagboek van Anne Frank nu wel of niet rechtenvrij op internet worden gezet? De vraag houdt Nederland al een tijdje bezig, maar raakt maar niet beantwoord.

Auteursrechten vervallen zeventig jaar na de dood van een schrijver, met ingang van de eerste dag van het nieuwe jaar. Anne Frank overleed in 1945, en volgens onder meer de Franse communicatiewetenschapper Olivier Ertzscheid komt het dagboek van het joodse meisje dus sinds gisteren toe aan het publieke domein. Hij kondigt al weken aan het origineel op internet te zullen plaatsen.

Het Anne Frank Fonds in Basel onderneemt echter juridische stappen tegen iedereen die de auteursrechten schendt. De rechten van het dagboek, stelt het fonds, berusten immers mede bij Annes vader Otto Frank, die de twee originele dagboeken na de oorlog smeedde tot één geheel, Het Achterhuis. Otto Frank overleed in 1980, en dus zou het copyright pas aflopen in 2030 of later, afhankelijk van de auteurswetgeving in verschillende landen.

Ook de Nederlandse Anne Frank Stichting wilde het dagboek in 2016 publiceren. De Stichting kopieerde de oorspronkelijke tekst voor weten- schappelijk onderzoek, waarop het Anne Frank Fonds in Basel een rechtszaak aanspande.

Tot nu toe houden Ertzscheid en de Franse parlementariër die hem steunt, zich stil. Of het Anne Frank Fonds bij voorbaat met juridische maatregelen tegen het online publiceren van het manuscript heeft gedreigd, is niet duidelijk.