Direct naar artikelinhoud

Dierenluxe: écht vlees, geen gluten

Echte groenten en vlees voor je hond in plaats van vermalen beenderen. Sommigen zien er onnodige luxe in, maar drie ondernemers lanceren binnenkort zo'n merk van 'echte' voeding. Wellness voor huisdieren is in elk geval een hit.

Kleding voor katten. Wellness voor honden. Psychologen voor huisdieren. Glutenvrije hondenvoeding. Het bestaat en het verkoopt allemaal zeer goed. Hoe meer we alleen leven, hoe belangrijker huisdieren worden en hoe meer mensen ze als een gezinslid gaan beschouwen voor wie alleen het beste goed genoeg is. Zo blijkt dierenvoeding bijvoorbeeld niet conjunctuurgevoelig: in een crisis besparen we misschien op vakanties en luxeproducten maar nooit op het eten voor onze huisdieren.

"Mensen zijn meer en meer bereid om veel te betalen voor hun huisdier", zegt bijvoorbeeld Rudi De Kerpel, zaakvoerder van tuincentrum Eurotuin. "Wij schatten die markt vandaag op twee miljoen euro en vooral de afdeling voeding groeit."

De Kerpel werkt aan een 'totaalconcept' voor huisdieren en verleent assistentie aan de start-up 'Edgard & Cooper' die eind februari begint met hondenvoer met échte producten zoals kip, groenten, ander vlees, granen en fruit.

De niet-hondeneigenaar kijkt stomverbaasd op, want maken al die huisdiervoedingsmerken niet de hele tijd reclame voor het feit dat er echte brokjes dit en dat in het eten zitten? "Ja, dat zeggen de advertenties, maar de realiteit is anders", zegt Antony De Pauw, verantwoordelijke dierenvoeding bij Eurotuin. "Het is vermalen slachtafval waar dan vitamines en mineralen aan toegevoegd zijn. We weten dat niet weinig honden last hebben van allergie en eczeem door die producten."

Zo'n zieke hond was de aanleiding voor de drie initiatiefnemers van Edgard & Cooper. De zaakvoerders hebben allemaal een achtergrond in de retailwereld, maar toen de hond Edgard ziek werd van het merkenvoedsel dat hij kreeg, is het team aan een speurtocht van drie jaar begonnen om uit te vissen wat een beter alternatief zou zijn.

Glutenvrije dierenvoeding

De typische merkenvoeding is voor het overgrote gerecycleerd afval dat tot vleesmeel is verwerkt. "Daar lijkt niets mis mee want het zit vol eiwitten, maar het wordt tot een jaar bewaard en daarvoor worden chemische antioxidanten toegevoegd. Het dier krijgt dan enkel niet verse voeding met chemische stoffen bij", zegt manager Jürgen Degrande.

Na lang zoeken en testen heeft zijn team recepten ontwikkeld die enkel verse voeding bevatten. Dat klinkt vooral duur. "Toch kunnen we de prijs binnen de perken houden omdat we met een korte, koude keten werken", legt Degrande uit. De verse ingrediënten worden binnen de 48 uur verwerkt, terwijl voor dat vleesmeel heel veel dure industriële stappen nodig zijn."

Blijft de vraag of dit wel noodzakelijk is en niet eerder luxe die past in de trend van de 'vermenselijking' van het huisdier, dat bijvoorbeeld net zoals het baasje 'glutenvrij' eten krijgt terwijl maar 0,1 procent van de honden dat nodig hebben.

Volgens professor dierengeneeskunde Philippe Bossaert (Universiteit Antwerpen) is het vooral een emotionele kwestie. "De consument waant zichzelf graag expert en dringt zijn eigen principes over bijvoorbeeld biovoeding op aan het dier zonder dat daar wetenschappelijke argumenten voor zijn. Ook heerst er wantrouwen tegenover de fabrikanten, er bestaan zelfs complottheoriën. De petfoodindustrie heeft een kwalijke reputatie omdat er met afvalproducten zoals separatorvlees, orgaanvlees en bijvoorbeeld kippenmaagjes wordt gewerkt. Maar daar is niets mis mee."

Het belangrijkste, zo zegt Bossaert, is dat een hond niet per se behoefte heeft aan ingrediënten zoals kippenvlees of groenten, maar aan voedingsstoffen zoals eiwitten, lipiden, koolhydraten, mineralen en vitaminen. Degrande wijst er echter op dat eiwitgehalte, verteerbaarheid en biologische waarde van 'echt' voedsel hoger liggen dan bij de typische vleesmeelkorrels. "We hebben dat aangetoond in onderzoek samen met de Universiteit Gent. Onze claim is niet dat de gewone merken je hond ziek maken, maar wel dat vers beter is voor onder andere het immuunsysteem."

Op het commentaar van Bossaert dat het toch eerder niet-ecologische luxe lijkt zegt Degrande: "We gebruiken restjes vers vlees waarvoor de industrie niet uitgerust is om ze te verwerken en die anders verloren gaan, zoals stukjes die aan de karkassen blijven hangen. En ja, het klopt dat er een vermenselijking is van het huisdier, met alle uitspattingen van dien. Daar willen we niet aan meedoen. Glutenvrij vinden we bijvoorbeeld onzin. Maar een hond is een vleeseter en tijdens onze research hebben we gezien dat vers echt beter is dan niet vers."