Direct naar artikelinhoud

Karikaturen met hart en ziel

EDDIE THE EAGLE
Komedie/biografie
Van: Dexter Fletcher
Met: Taron Egerton, Hugh Jackman
Duur: 106 minuten

Zoals Divine vrouwelijk was en Eddy Wally kon zingen, zo kon Eddie The Eagle skiën. Een rare vogel die geboren was in een milieu en met een lijf waarmee hij hooguit als inspiratiebron kon dienen voor een humoristisch getint Brits sociaal drama à la The Full Monty.

Maar niets kon hem tegenhouden. Regisseur Dexter Fletcher heeft zijn overgewicht, zijn bril met jampotglazen, zijn tics en zijn compleet gebrek aan stijl wel wat aangedikt. Alles om het verhaal van de zoon van een stukadoor uit Cheltenham nog aandoenlijker te maken dan het al was. Want de vastberadenheid en het enthousiasme van Eddie Edwards maakten hem ten tijde van de Olympische Spelen van Calgary in 1988 al een held.

Dat er in dit geromantiseerde script nog wat extra obstakels voor de latten van de Britse schansspringer worden gelegd, kan de charme van het verhaal van Edwards niet kapotmaken. Al waren mindere acteurs dan Taron Egerton en Hugh Jackman wellicht uitgegleden over personages die op zich niets meer zijn dan karikaturen, maar hier een hart en een ziel krijgen.