Direct naar artikelinhoud

Peeters krijgt plots steun uit Franstalige hoek

N-VA is de enige regeringspartij die de huur nog wil indexeren. CD&V was al langer tegen, maar krijgt nu steun van MR en Open Vld. Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) waarschuwt: 'Een indexsprong doorvoeren is inbreken in het regeerakkoord.'

"We hebben ons standpunt geformuleerd. De MR is voorstander om de indexsprong ook toe te passen op de huurinkomsten." Met een droog persbericht na hun partijbureau stuurden de Franstalige liberalen gistermiddag plots het debat over de huur een hele nieuwe richting uit.

Mogen de huurprijzen wel stijgen met de index, terwijl de lonen en uitkeringen bevroren blijven? Dat was de inzet van een felle discussie de voorbije twee weken. N-VA vond alvast van wel, federaal vicepremier Kris Peeters (CD&V) deed er alles aan om ook de verhuurders mee in bad te trekken. Het zou maar fair zijn dat alleen de werknemer zijn duit in het zakje doet bij de indexsprong.

Voor alle duidelijkheid: aan de regeringstafel steunde MR N-VA, maar nu keren de liberalen dus hun kar. De MR kan zo zijn sociale gelaat tonen, maar allicht voelden ze nattigheid. Het dossier dreigt naar het regionale niveau te verhuizen. En in Brussel en Wallonië zullen PS en cdH de huurprijzen sowieso bevriezen, gaven ze al te kennen. "We zullen hen op dat ogenblik steunen vanuit de oppositie", zegt MR-woordvoerder Christophe Cordier nu.

Zo haalt Peeters zijn slag thuis, want ook op Open Vld kan hij rekenen. Publiekelijk hebben de Vlaamse liberalen nooit felle uitspraken gedaan. "Maar in principe zijn we nooit tegenstander geweest van het bevriezen van de huurprijzen", zegt Open Vld-vicepremier Alexander De Croo. "Wel kun je de bedenking maken hoe je het praktisch gaat regelen. Je kunt niet plots alle huurcontracten, waar de indexering staat ingeschreven, aanpassen. Maar daar valt een mouw aan te passen."

Michel houdt zich afzijdig

Binnen regeringskringen is te horen dat het 'globale plaatje' bekeken moet worden. Met andere woorden: de andere partijen zouden in het verhaal van CD&V meestappen, maar vragen wel toegiften op andere domeinen, zoals bijvoorbeeld in het debat over de tax shift.

Premier Charles Michel (MR) houdt zich als regeringsleider ver van het debat. Hij wijst erop dat eerst en vooral juridisch moet worden uitgeklaard of de regionale of de federale overheid bevoegd is in de kwestie. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) blijft erbij dat het haar domein is na de zesde staatshervorming. Een team experts buigt zich de komende dagen over de kwestie.

Precaire evenwichten

In de Vlaamse regering staat de N-VA alleen als vurige verdediger van de indexering van de huurprijzen. CD&V-vicepremier Hilde Crevits sprak zich al in scherpe bewoordingen uit tegen. Haar Open Vld-collega Annemie Turtelboom is iets gematigder. "Ik ben bereid rekening te houden met de bekommernissen van mijn collega's. Ik zeg niet bij voorbaat ja of neen. Er zijn qua technische uitwerking verschillende scenario's mogelijk."

Homans blijft alvast bij haar standpunt. "Een indexsprong van de huurprijzen staat niet in het regeerakkoord. Als we dat beginnen openbreken, dan kunnen we ineens over al de rest beginnen. Het is een werk van vele dagen onderhandelen met precaire evenwichten."

Ook neemt ze het niet dat federaal vicepremier Peeters de forcing voert op wat zij als Vlaams terrein beschouwt. "Wij hebben dit debat niet geïnitieerd. Is dat nu de copernicaanse omwenteling van de zesde staatshervorming? Ik dacht dat Vlaanderen meer bevoegheden kreeg. Maar het eerste voorbeeld duikt op en het is al rel."