Direct naar artikelinhoud

'Ik had Telenet zelfs gratis advies gegeven'

Parlementsvoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) ontkent dat hij een fout heeft gemaakt met zijn job als adviseur bij Telenet. Hij geeft wel toe dat hij de kritiek die daarop kwam, heeft onderschat.

"Ik kan nog altijd in de spiegel kijken", zegt Bracke. "Ik ben volkomen in het reine met mijn rol bij Telenet. Maar toen het beeld ontstond dat ik een poenschepper was, ben ik opgestapt. Dat ben ik niet en dat wil ik ook niet zijn."

Niettemin erkent Bracke dat hij de knoop sneller had moeten doorhakken. Hij nam pas ontslag nadat zijn vergoeding uitlekte en de hele zaak ontplofte tijdens de Gentse gemeenteraad. "Bij nader inzien had ik dat misschien eerder moeten doen", stelt hij.

Voor de partijtop is de kous daarmee af. Gisteren sloten de kopstukken van N-VA de rangen rond Bracke. Hij is niet het enige parlementslid dat zijn mandaat combineert met private of publieke verdiensten, zeggen zij. Partijvoorzitter Bart De Wever zette Bracke naar verluidt niet onder druk om ontslag te nemen, maar hield dat ook niet tegen.

Want aan de basis van N-VA borrelt er wel wat kritiek op. Zo stuurde gewezen Vlaams parlementslid Jan Hofkens een bijzonder scherpe tweet de wereld in: "Pijnlijk, hoe een zogenaamde mediaspecialist zich in de voet schiet en de geloofwaardigheid van N-VA besmeurt."

Bracke is niet blind voor die kritiek, maar nuanceert die ook. In 2014 werd hij door de partij uitgestuurd om te melden dat de communautaire eisen van de N-VA in de koelkast werden gestopt in ruil voor een herstelbeleid. Die fameuze 'bocht van Bracke' leverde hem veel meer kritiek op dan dit.

► 4-6