Down of niet: Elien (22) vervult hartenwens als danslerares

© dkr

De eerste week van de paasvakantie was wel erg bijzonder voor Elien Dulst (22), een vrouw met het syndroom van Down. Bij het Danshuis Boutersem mocht ze haar droom waarmaken als danslerares, voor een veertigtal enthousiaste jonge leerlingen.

Ruben De Keyzer

Plankenkoort is Elien (22) totaal onbekend. Zelfverzekerd zet ze de kinderen van het Danshuis Boutersem aan het bewegen met haar opzwepende dansmoves. “Ik dans al van jongs af aan”, zegt ze. “Zumbamuziek vind ik het leukst, omdat je daarbij snel moet dansen.”

Begonnen op paasdanskamp

Elien is al vijf jaar lid bij het Danshuis. “We hebben haar leren kennen toen ze zich inschreef voor ons danskamp in de paasvakantie”, zegt begeleider Lina De Cat van het Danshuis. “Daar zijn kinderen welkom van alle niveaus, of ze een beperking hebben of niet. Elien heeft zich toen goed geamuseerd, en haar niveau was hoog genoeg om aan te sluiten bij de reguliere lessen. Vandaag volgt ze drie keer per week zumba en jazz.”

Voor Elien bleef het echter een grote droom om zelf les te geven. Het nieuwe paasdanskamp gaf haar de ultieme gelegenheid. “Dit is de eerste keer dat Elien zelf een groep begeleidt”, zegt Lina. “De eerste dag van het danskamp was het even wennen, maar intussen doet ze het heel goed. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat helpt ze enthousiast mee met verschillende taakjes. Voor de dansles demonstreert ze de passen die ze eerder geleerd heeft in de zumbales, en de kinderen doen goed mee.”

Vermoeiend

Elien wordt bij haar lessen ook bijgestaan door de andere medewerkers van het Danshuis. “We werken steeds met verschillende moni's tegelijk, want zelfs voor mensen met meer ervaring is het niet evident om 45 kinderen tegelijk te begeleiden”, zegt Lina.

Dat danslerares niet alleen een leuke maar ook een vermoeiende job is, heeft Elien alvast gemerkt. “Wanneer ik thuiskom heb ik nog even energie, maar dan plof ik in de zetel en kan ik niets meer”, zegt ze lachend.

Vanaf dit weekend kan de jonge spring-in-'t-veld gelukkig uitblazen. “Maar ze vond het erg leuk”, zegt Lina. “Voor een volgende editie mag ze zeker opnieuw helpen.”