Direct naar artikelinhoud

Groen beleid EU: veel geblaat, weinig wol

De EU is gebrand op een voortrekkersrol tijdens de VN-klimaattop. Maar intern scoren de EU-27 matig tot zeer slecht als het gaat over groen beleid, zo blijkt uit de nieuwe EU Climate Policy Tracker.

"Europa is ambitieus en realiseert zijn klimaatdoelen. Het is aan de anderen om te volgen", zo zei Europees Commissaris Connie Hedegaard aan de vooravond van de klimaattop in Zuid-Afrika die loopt. Het Wereldnatuurfonds nam samen met consultancybureau Ecofys die Europese beloftes en verwezenlijkingen onder de loep en gooit die in een rapport per lidstaat.

Hoewel de EU als geheel wetgeving heeft tot 2020 om de CO2-uitstoot te reduceren en te bezuinigen op energie, blijkt dat onvoldoende om de beloftes voor de periode daarna waar te maken. "Er is een politiek akkoord om tegen 2050 de uitstoot met 85 à 90 procent te reduceren. Met wat nu gebeurt halen we dat absoluut niet. De Kyotodoelstellingen halen 24 van de 27 landen en de CO2-uitstoot tegen 2020 doen dalen met 20 procent zal lukken want dat betekent geen enkele extra inspanning. Maar voor na 2030 en vooral 2050 is veel te weinig voorzien om die politieke belofte waar te maken", zegt Sam Van den Plas, klimaatexpert bij WWF Europe.

Dat zorgt ervoor dat zowat alle lidstaten matig tot slecht scoren, want voor een groot deel is het nationale klimaatbeleid een vertaling van het Europese. Polen, Roemenië, Griekenland, Malta, Cyprus, Bulgarije en Finland zijn de slechtste leerlingen van de klas. Dat komt door de grote steenkoolindustrie in de Oost-Europese landen, de Finse nucleaire plannen en een gebrek aan maatregelen in de zuiderse landen.

De kloof tussen beloftes en effectief beleid is kleiner in Zweden, Denemarken, Duitsland en Ierland. Dat zijn de enige vier die in dit rapport een matig goede score krijgen. Zweden gaat tegen 2035 zijn transportsector onafhankelijk maken van fossiele brandstof en Duitsland laat kernenergie vallen.

In vergelijking met vorig jaar zijn er wel meer landen die erop vooruitgaan. Negen EU-staten boeken vooruitgang. Een voorbeeld naast Zweden is Denemarken, waar een politiek akkoord is gesloten om tegen 2050 volledig onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.

In vijf lidstaten is het klimaatbeleid teruggeschroefd, onder andere in Nederland. Dat had plannen voorzien om scherpere maatregelen dan de Europese door te voeren voor CO2-uitstoot en energiebesparing, maar die plannen zijn opgeborgen..

België scoort slecht. Doordat er geen regering is, is er geen klimaatbeleid voor na 2012 voorzien. Ook is zo niet beslist over de EU-verplichting om de CO2-uitstoot tegen 2020 met 13 procent te reduceren en het aandeel van hernieuwbare energie tot 13 procent op te trekken. Van den Plas: "België zakt meteen nog dieper weg in het Europese peleton omdat het nu de fiscale maatregelen voor energiebesparingen schrapt. In dit rapport is dat net waar we goed mee scoren."