Direct naar artikelinhoud

Europese Commissie onderzoekt asielbeleid Francken

Er is een klacht ingediend tegen België bij de Europese Commissie. Volgens Federaal Migratiecentrum Myria schendt onder meer de ontradingscampagne van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) het recht op informatie van asielzoekers.

Asielzoekers hebben recht op juiste, betrouwbare en objectieve informatie, stelt Myria, een onafhankelijke organisatie die onderzoek doet naar migratie. "De overheid hoort info te geven die onrealistische verwachtingen tempert maar tegelijk hebben mensen op de vlucht ook nood aan informatie over hun rechten en mogelijkheden in België." En daar schort het volgens Myria aan. De organisatie verwijst expliciet naar de ontradingscampagne die staatssecretaris Francken de afgelopen maanden voerde bij Irakezen en Afghanen.

In september voerde het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen een beslissingsstop door voor asielaanvragen uit Bagdad, omdat heel wat verhalen van Irakezen wel erg gelijkaardig bleken en de veiligheidssituatie er niet zo slecht zou zijn. Francken lanceerde een campagne op Facebook en verstuurde een brief naar alle Irakezen in de Belgische opvangcentra.

Later volgde ook een brief naar Afghaanse asielzoekers met dezelfde boodschap. Maar de info verliep niet objectief, zegt Myria. De brieven dienden volgens hen vooral als 'afschrikkingsmiddel'. Zo stond in de brieven dat de behandeling van hun asielaanvraag lang zou duren, de uitkomst onzeker is en een terugkeer altijd mogelijk is.

Sprookjes counteren

Francken reageert verbaasd op de klacht. "Ik ging ervan uit dat alleen mensensmokkelaars tegen de brieven gekant zouden zijn, maar dit is blijkbaar buiten het Federale Migratiecentrum gerekend." De staatssecretaris noemt de infocampagnes "correct én onontbeerlijk".

Ook bij het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) valt te horen dat de campagne nuttig was. "Door smokkelaars was er immers een vals beeld ontstaan, dat ver van de realiteit stond. Asielzoekers kwamen hier aan en verwachtten een snelle verblijfsvergunning, een snelle gezinshereniging en een hoge uitkering", legt commissaris-generaal Dirk Van den Bulck uit. "Het is daarom van vitaal belang om zo snel mogelijk die sprookjes met correcte informatie te counteren", voegt Francken eraan toe.

De campagne is niet het enige punt dat Myria bestrijdt. Ons land laat na om eenvoudige infobrochures over de Dublinprocedures aan asielzoekers mee te geven, hoewel de Dublinverordening dat verplicht, zegt Tom Vanhoren van Myria. In de Dublinprocedure onderzoekt een land of het wel verantwoordelijk is om een asielaanvraag te behandelen. Als dat niet zo is, draagt het de asielzoeker over naar het land dat wel verantwoordelijk is. "Nu maatschappelijke werkers overbevraagd worden, is het belangrijker dan ooit om mensen te informeren over hun mogelijke doorverwijzing naar een ander land en over hun rechten."

Alle vertrouwen in

Myria diende de klacht al in december in bij de Europese Commissie. Het is nog niet duidelijk wanneer die zich over de zaak uitspreekt. Op dit moment voert ze een onderzoek.

De kans lijkt echter klein dat deze zaak grote gevolgen heeft voor de Belgische overheid. Als de klacht gegrond verklaard wordt, zal de Commissie België vragen om de Dublinrichtlijnen na te leven, maar in de praktijk bepaalt elke lidstaat hoe die zijn asielbeleid invult. Francken heeft er alle vertrouwen in.