Direct naar artikelinhoud

België dumpt vooral illegalen in Tilburgse 'leasegevangenis'

België stuurt vooral illegale criminelen naar zijn gevangenis op Nederlands grondgebied, omdat veel reguliere Belgische gevangenen zich verzetten tegen een gevangenisverblijf over de grens.

België huurt sinds 2010 een gevangenis in Tilburg, als noodoplossing om de overbevolking in de Belgische gevangenissen te verlichten. Het aantal illegalen in de cellen van Tilburg bedraagt 58 procent, bijna dubbel zo veel als in de Belgische gevangenissen.

Veel gedetineerden zijn positief over de staat van de infrastructuur in Tilburg en de goede behandeling door het Nederlandse personeel, maar ze vinden de reistijd voor bezoek en uitgaansverlof veel te lang.

Justitie selecteert daarom vooral illegale criminelen voor Tilburg. Die krijgen doorgaans minder bezoek en hebben geen recht op verlof. Volgens verschillende advocaten worden daarmee de meest kwetsbare gevangenen getroffen.

"Die mensen staan daar nog zwakker in hun schoenen", zegt Jurgen Miller, die als advocaat een 150-tal gedetineerden in Tilburg bijstond. "In België zijn er nog diensten die voor hen kunnen opkomen. In Nederland zijn ze volledig afgesneden van alle contacten."

Volgens een rapport van het Nederlandse Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum uit 2013 vormen de illegale gedetineerden, die vaak geen financiële steun van buitenaf krijgen, 'een soort van onderklasse in de gevangenis'.

Doordat ze niet in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating en meestal geen Nederlands spreken, veroorzaken ze extra spanningen binnen de gevangenis.

Frank Schoeters, de Belgische directeur van de Tilburgse gevangenis, erkent dat de illegalen een extra moeilijke groep vormen, maar vindt dat het Nederlandse personeel daar goed mee omgaat.

Het ministerie van Justitie evalueert de situatie komend jaar en hoopt de huur van de Tilburgse gevangenis, die jaarlijks 42 miljoen euro kost, eind 2016 te kunnen stopzetten.