Direct naar artikelinhoud

Leven als god op Tenerife

Ze komen uit Nederland, wonen in Antwerpen en herademen in hun sprookjeshuis op Tenerife. Snappen we.

Nogal onverwacht vonden Susan Theunissen en Leo Coolen hun ultieme vakantiehuis op Tenerife. Zes jaar geleden stootten ze er toevallig op, vertelt Susan: "We waren niet echt op zoek naar iets in het buitenland en ons beeld van Tenerife was eigenlijk nogal negatief. Tot we hier op bezoek kwamen bij vrienden en met hen het eiland ontdekten. Toen we gingen kijken naar een huis dat Herzog & de Meuron (Zwitsers architectenbureau, red.) aan de kust bouwde, zagen we ernaast het huis te koop staan dat het onze zou worden."

Het huis is een modernistische villa uit de late jaren zeventig en ligt in het meest oostelijk gelegen tipje van het eiland, in El Poris, een charmant dorpje niet ver van de luchthaven en de hoofdstad van het eiland, Santa Cruz.

Susan en Leo zijn Nederlanders, maar wonen in Antwerpen. Daar leiden ze Sprookjes, een indrukwekkende en inspirerende collectie van unieke theaterdecors, vintage spullen, antiek en curiosa die het koppel wereldwijd uitleent of verkoopt. Het bedrijf is erg bekend in de wereld van foto en film door hun brede aanbod van handige props.

De familie viel onmiddellijk voor het modernistische gebouw en zijn uitzonderlijke locatie vlak bij het water, maar was pas echt stomverbaasd toen ze ontdekte dat het natuurlijke zwembad ook deel was van het eigendom.

Het huis herwerken, zou een hele operatie worden: de eerste en enige eigenaar bouwde het beetje bij beetje zelf. Hij stierf een hele tijd geleden en sindsdien veranderde er niets. De manier waarop hij het huis positioneerde ten opzichte van de zon en de wind was weldoordacht en best goed gedaan, maar er moesten aanpassingen uitgevoerd worden. Susan, die ook architect is, nam de leiding over de verbouwingen: "We behielden de grote patio waarop alle slaapkamers uitgeven, maar heel veel pasten we aan." Dat alles er hetzelfde uitzag als dertig jaar geleden, klinkt misschien charmant, maar het gebouw was toe aan een serieuze opknapbeurt. Zo moesten alle verroeste pijpleidingen vervangen worden. De belangrijkste verandering was om het huis open te maken richting de zee: muren verdwenen en er werden nieuwe ramen geïnstalleerd. Die laten vanuit bijna elke hoek van het huis een breed panorama toe op de zee met haar spectaculair hoge golven en veranderende kleuren.

Susan en Leo slaagden erin om het gebouw te transformeren tot een modern, comfortabel en authentiek vakantiehuis waarbij de oorspronkelijke karaktereigenschappen van het huis, en zo ook de warme en typische Spaanse uitstraling, bewaard bleven. Zoals de dikke, rustieke, houten deuren en het ruwe pleisterwerk op de buitenmuren.

Eclectische mix

Hoewel de familie het grootste deel van de tijd doorbrengt op het terras naast het zwembad, zijn de meubels en de decoratie van het huis zorgvuldig geselecteerd. Het is een smaakvolle en eclectische mix van vintage en design, vervolledigd met een mooie selectie aan kunstwerken. Sommige stukken zijn klein en elegant, andere groot en zeer uitgesproken. Alles werd uitgezocht in hun eigen Sprookjes-collectie en vervolgens in drie containers naar Tenerife verscheept.

De buitenkant van het huis is stralend wit, maar binnen kregen de meeste muren een laagje cement, waardoor het harde licht er zachter is, en het geheel intiem en knus.

Door de jaren heen is de familie, ieder op zijn eigen manier, gehecht geraakt aan het eiland. De oudste kinderen houden van kitesurfen, waartoe de winderige stranden naast het huis zich perfect lenen. De uitzichten op het eiland zijn geweldig. Zo bevindt de hoogste berg van Spanje zich bijvoorbeeld op Tenerife. Naast drukke steden vol toeristen zijn er ontelbare onbekende en rustige plaatsen die absoluut het ontdekken waard zijn.

Santa Cruz, de hoofdstad, is een echte stad met een ietwat Zuid-Amerikaanse sfeer en een actief cultureel leven. Voor Susan, eerder een stadsmens, is het perfect om op tijd en stond even naar te ontsnappen.

Een bar à la James Bond

Het laatste project van Susan en Leo was de integratie van een appartement naast hun huis. Het interieur, de meubels en de decoratie zijn te vergelijken met hun eigen interieur, en even stijlvol. Deze plaats is voorbehouden aan hun gasten, maar ook te huur voor vakanties.

Tussen het appartement en het huis is een ruimte, die als een grot aanvoelt, met een bar in. Een overblijfsel van de vorige eigenaar, die het idee had om er een klein restaurant te beginnen. Vandaag is het helemaal door Susan getransformeerd, met een stijl die het midden houdt tussen seventies/Marokkaans en James Bond. De bar wordt gebruikt voor feestjes en is, dat vooral, de favoriete stek van de twee oudste kinderen en hun vrienden.

Het appartement en het huis zijn te huur. Respectievelijke info vind je op poriswaterfront.com en casacostatenerife.com

SUSAN COOLE

Werd geboren in

Nederland

/ woont al jaren in

Antwerpen,

samen met haar

man en drie kinderen

/ studeerde

architectuur

aan de universiteit van Eindhoven / runt met haar man Leo het befaamde

Sprookjes,

een bedrijf voor rekwisieten en kunstzinnige rariteiten

De eigenaar, architecte Susan Coolen, bij de eettafel met achter haar de open keuken.

Het terras, beschut door een raampartij tegen de harde oceaanwind. Dit is de favoriete plek van Susan en haar gezin.

Het plat dak is één groot terras. Door de kleinere en grotere niveauverschillen doet het sculpturaal aan.

Het achterste gedeelte van de woonkamer is wat hoger, waardoor je ook hier een magnifiek uitzicht hebt over de oceaan.