Direct naar artikelinhoud

Zelfstandigen liggen niet wakker van cyberaanvallen

Ondernemers verzekeren zich goed tegen inbraak en diefstal, maar hacking en phishing zien ze als minder bedreigend. De meesten zijn beperkt beschermd tegen cybercriminaliteit en 4 op de 10 willen zich niet beter beschermen.

Zelfstandigenorganisatie Unizo bevroeg 475 ondernemers over het thema veiligheid. Het meest opvallende resultaat is dat internetcriminaliteit nog niet bij de prioriteiten van de ondernemers staat. Ze voeren een miniem veiligheidsbeleid: de helft neemt zelf beveiligingsmaatregelen en plaatst een firewall of installeert antivirussoftware. Eén op de vijf beschikt over uitgebreide beveiligingstools zoals een degelijk back-upsysteem en nog een vijfde besteedt het uit.

"Wanneer we polsen waarom men kiest voor een eerder beperkt veiligheidsbeleid, dan kregen we de volgende antwoorden: 41 procent vindt het risico dat er zich een cyberaanval voordoet te beperkt, 28 procent zegt dat de kosten niet opwegen tegen de baten, en 26 procent is niet op de hoogte van de mogelijkheden om zich te beschermen", meldt Unizo.

Nochtans werd 32 procent het voorbije jaar slachtoffer van phishing en werd bij één op de tien het IT-systeem gehackt. Eén op de twintig ondernemers was het slachtoffer van fraude bij onlinebetalingen.

Ontploffing

Veel ondernemers voelen het aan als een ver-van-mijn-bedshow, maar Unizo raadt hen toch aan zich goed te beschermen tegen cybercriminaliteit.

Tegen andere veiligheidsrisico's lijken ondernemers zich wel goed te verzekeren. Bijna iedereen heeft een verzekering voor brand en ontploffing, 70 procent is verzekerd tegen inbraak en 60 procent tegen diefstal. Bijna de helft van de respondenten geeft aan mee te willen doen aan een Buurt Informatie Netwerk voor zelfstandigen (BIN-z). Eén op de acht is zelfs al lid van zo'n BIN-z.