Direct naar artikelinhoud

Rechtvaardige rechters ruilen traag maar gestaag radiomicrofoon voor tv-stoeltjes

Ruim honderdduizend Vlamingen luisterden tot voor kort op zondagmiddag (13.10-14.00 uur) naar de Rechtvaardige Rechters op Radio 1: een soms meer dan hilarisch programma waarin Patrick De Witte, Jean Blaute, Alain Grootaers, Jan Verheyen en Marc Reynebeau, onder leiding van Jo Van Damme, nieuwsberichten van de voorbije week op geheel eigen wijze interpreteerden, 'live' verslag uitbrachten van historische gebeurtenissen uit de voorbije eeuw en trachten om grote-mensennieuws uit te leggen aan kinderen.

Op Radio 1 was het satirisch programma drie seizoenen lang een schot in de roos. Sinds begin september ruilden Jean Blaute, Alain Grootaers, Patrick De Witte en Ivo De Wijs de radiomicrofoon voor tv-stoeltjes, echter niet zonder enige vertraging. In de eerste twee afleveringen zaten de rechters er overduidelijk ongemakkelijk bij en verliepen de uitzendingen meer stroef dan gesmeerd. Maar sinds vorige week komen de strenge maar rechtvaardige rechters op kruissnelheid en lijken ze de kneepjes van het tv-vak eindelijk onder de knie te hebben.

"Omdat tv nu eenmaal een technisch moeilijker medium is en de rechters de onbekommerde aanpak van radio gewend waren, was het tijdens de eerste twee uitzendingen een kwestie van wennen. Zowel de rechters als de redactie liepen er in het begin een beetje gespannen bij, maar dat is ondertussen verleden tijd", zegt eindredacteur Paul Jacobs opgelucht. "Nochtans waren de kijk- en de waarderingscijfers goed. Bij de derde aflevering vorige week was het echter ietsje minder, maar wij zien de toekomst van het programma allemaal rooskleurig in", voegt hij eraan toe.

Ook presentator-opperrechter Jo Van Damme ziet de verdere afleveringen van het vernieuwd format wel zitten. "Omdat de spontane, eerder volkse sfeer in het publiek en tussen de panelleden zeer belangrijk is, werd er gekozen voor een café en niet voor een kille opnamestudio. Nu zitten we in volkscafé De Cam in Gooik en dat blijkt een prima locatie. Zowel het publiek als wij voelen er zich meer op hun gemak. Dat is goed om de onnozelheid van het programma op peil te brengen", verklaart Van Damme. "En dat er streekbieren van het Pajottenland geserveerd worden, blijkt ook wel te helpen", zegt hij lachend.

(BB)