Direct naar artikelinhoud

CIA onder vuur voor hulp aan Kroatië

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA is door de advocaten van een Kroatische generaal die wordt aangeklaagd door het VN-Oorlogstribunaal voor ex-Joegoslavië in opspraak gebracht. De CIA zou actief meegeholpen hebben aan de voorbereiding van de Kroatische militaire Operatie Storm, waarbij in 1995 oorlogsmisdaden werden begaan. Plots is het mogelijk dat in Den Haag ook Amerikanen op het matje worden geroepen.

Brussel

Eigen berichtgeving

De Kroatische ex-generaal Ante Gotovina (45), die is aangeklaagd door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, werd in juli aangeklaagd als commandant van Operatie Storm in 1995 op beschuldiging van onder meer moord en etnische vervolging. Toen veroverden Kroatische troepen in korte tijd de regio Krajina, die in 1991 door Serviërs was ingenomen. Daarbij kwam het tot wreedheden zoals de moord op minstens 150 Krajina-Serviërs, het verjagen van tweehonderdduizend Servische burgers en het plunderen en in brand steken van duizenden huizen. Allemaal met - minstens - medeweten van de toenmalige president van Kroatië, de nationalist Franjo Tudjman, die op tijd overleden is om zelf niet meer naar Den Haag te moeten zoals Slobodan Milosevic.

Gotovina wil nu zijn onschuld bewijzen met behulp van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. De advocaat van Gotovina, de Amerikaan Luka Misetic uit Chicago, zegt in het jongste nummer van het weekblad Newsweek dat de CIA de gehele militaire operatie volgde met afluisterapparatuur en spionagevliegtuigen. Alles werd gefilmd en afgeluisterd door de CIA, doorgestuurd naar Washington en na evaluatie aan de Kroaten doorgespeeld. Daarmee konden die een hardere slag toebrengen aan de Serviërs, maar rijst nu ook de vraag over de dubbelzinnige houding die de VS en de CIA indertijd aannamen. Dat materiaal wil Gotovina gebruiken in een mogelijke rechtszaak tegen hem in Den Haag. Het is niet bekend waar de ex-generaal zich momenteel bevindt. Kroatië heeft een opsporingsbevel uitgevaardigd, maar men weet dat hij zeer veel steun geniet in Kroatië, waar op verschillende plaatsen grote borden verkondigen "Gotovina is een held, geen misdadiger."

In elk geval wil hij zich niet overgeven omdat hij geen jarenlang in voorarrest op zijn proces wenst te zitten wachten. Het blijkt dat de CIA indertijd een flinke vinger in de pap had in Kroatië en advocaat Misetic zegt dat hij een boekje zal opendoen over de Amerikaanse betrokkenheid als zijn cliënt in Den Haag voor de rechter moet komen. Newsweek meldt ook dat de samenwerking tussen de VS en Kroatië tijdens Operatie Storm veel verder ging dan tot nu toe werd vermoed.

Het hoofd van Kroatische geheime dienst, Miro Tudjman, de zoon van de in 1999 overleden voormalige president, zou hebben bevestigd dat de VS aan Kroatië de opnamen van de spionagevluchten ter beschikken stelden. Ook zouden de Amerikanen afluisterapparatuur hebben geïnstalleerd waar niet alleen zij, maar ook de Kroaten gebruik van maakten. De CIA opereerde van op een geheime basis in de buurt van Zadar aan de Adriatische kust van Kroatië.

Gotovina, die nog gediend heeft in het Franse Vreemdelingenlegioen, ontkent alvast elke betrokkenheid bij oorlogsgruwelen of misdaden tegen de mensheid. Zijn advocaat zegt dat er altijd "die andere ogen" (van de CIA) waren, dat de Amerikaanse geheime dienst minstens 10 miljoen dollar voor afluisterpraktijken uittrok en dat er tussen Kroatië "een de facto partnerschap" bestond.

Advocaat Misetic stelt dan ook onomwonden: "Niemand binnen de CIA vond dat er een probleem was met oorlogsmisdaden of misdaden tegen de mensheid." Mocht generaal Gotovina toch ooit in Den Haag belanden, kan dat nog spannende rechtszittingen opleveren.

Markica Rebic, de voormalige chef van de Kroatische militaire inlichtingendienst, stelde het alvast zo: "Ik heb altijd gezegd dat de Amerikanen de enigen zijn die juist weten hoe het er in Kroatië aan toe is gegaan." En Newsweek besluit: "Als Gotovina voor de rechtbank moet, is het niet uitgesloten dat ook een paar Amerikanen als getuigen naar Den Haag moeten."

(FS)

'Niemand binnen de CIA vond dat er een probleem was met oorlogsmisdaden of misdaden tegen de mensheid'